Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

FOTO | Consultări la Palatul Cotroceni. PNL, pregătit să preia guvernarea, cu Orban premier şi cu susţinerea tuturor partidelor, mai puţin PSD. Iohannis anunţă luni sau marţi premierul

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele parlamentare, pentru un nou premier. Între timp, la Palatul Victoria, premierul interimar Viorica Dăncilă a făcut bilanţul guvernării iar PSD se reuneşte, pe seară, într-o şedinţă de analiză, care se aşteaptă a fi una a reproşurilor şi a atacurilor reciproce. Şeful statului a anunţat că se conturează un Executiv în jurul PNL, iar premierul desemnat va fi anunţat luni sau marţi, după o nouă rundă de discuţii.

De Valentina Postelnicu, Dumitru Angelescu (foto),

Klaus Iohannis anunţă premierul desemnat luni, cel târziu marţi

UPDATE ora 15.00 Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la capătul consultărilor avute vineri cu partidele politice, că va numi un premier politic, varianta cea mai probabilă fiind cea a unui guvern PNL sau construit în jurul PNL.

În privința alegerilor anticipate, Iohannis a spus că discuția poate avea loc doar după alegerile prezidențiale acum fiind imperioasă necesitatea înlocuirii rapide a cabinetului Dăncilă.

UPDATE Au început consultările cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Nu vor fi declaraţii oficiale, după discuţiile cu şeful statului.

ALDE susţine un guvern PNL, cu anumite condiţii. Alegerile anticipate nu se pot realiza

UPDATE ora 13.50 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, după consultările cu şeful statului, că partidul susţine un Guvern asumat al PNL.

„Noi am spus clar preşedintelui că susţinem această formulă, ni se pare mai potrivită într-o compoziţie bazată pe PNL şi nu intenţionăm să facem parte dintr-o guvernare ulterioară”, a spus Tăriceanu.

ALDE va susţine, la vot, un guvern PNL, cu anumite condiţii, Tăriceanu precizând că un nou Guvern trebuie pus cât mai repede, pentru a se ieşi din situaţia de instabilitate.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

Alegerile anticipate nu sunt o soluţie fezabilă, a mai spus Tăriceanu.

El a precizat că aşteaptă cât mai prede de la preşedintele Klaus Iohannis propunerea de premier.

UPDATE. A început consultarea cu delegaţia ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Pro România nu înaintează o propunere de premier dar o vrea pe Corina Creţu comisar european

UPDATE ora 13.15 Daniel Constantin a declarat, după consultări, că Pro România este de acord cu alegeri anticipate, dacă se conturează o majoritate în acest sens.

„Nu am înaintat o propunere de premier”, a spus Constantin, arătând că partidul este dispus să contribuie la ieşirea din criză.

„Ne-am exprimat disponbilitatea ca un premier să fie nominalizat cât mai repede”, a mai afirmat Daniel Constantin.

Pro România o propune pe Corina Creţu, pentru funcţia de comisar european.

Despre propunerea unui guvern PSD-Pro România -ALDE, Constantin a spus că a fost o propunere a lui Victor Ponta la care PSD nu a dat niciun răspuns.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

UPDATE A început consultarea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa. Aceasta este condusă de Daniel Constantin, Victor Ponta fiind absent.

Din delegaţia PRO Europa fac parte Gabriela Podaşcă, Oana Vlăducă, Ion Mocioalcă şi Nicolae Bănicioiu.

PMP spune că ar trebui să se ia în calcul un premier de la ei

UPDATE ora 12.40 Liderul PMP, Eugen Tomac anunţă trei condiţii pentru susţinerea viitorului Guvern: OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale şi Parlament cu 300 de parlamentari.

„Vom accepta discuţii cu celelalte partide, pentru a găsi o formulă cât mai rapidă pentru a depăşi această situaţie”, a spus Tomac.

Liderul PMP a spus că formaţiunea va merge cu cele trei condiţii, la discuţiile pentru formarea noului Guvern.

„Pentru noi este esenţial ca viitorul Guvern să aibă un minister pentru relaţia cu Republica Moldova”, a mai spus Tomac.

Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
Recomandări
Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
 

El a precizat că ar trebui să se ia în calcul un premier de la PMP, ţinând cont de contribuţia formaţiunii la moţiunea de cenzură.

UPDATE A început consultarea preşedintelui cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară. Partidul este reprezentat de liderul partidului, Eugen Tomac.

UDMR vrea guvern cât mai repede, cu premier dacă este posibil independent, din sfera financiară

UPDATE ora 12.15 UDMR vrea instalarea cât mai rapidă a unui Executiv, care să guverneze timp de 12 luni.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că Uniunea nu crede în varianta alegerilor anticipate. Să arunci ţara într-o astfel de criză, înseamnă că este inconştient”, a spus Kelemen Hunor, arătând că nu se va putea face buget până anul viitor.

Despre un nou Executiv, liderul UDMR a spus că prima opţiune este un premier UDMR, dar fără să fi făcut vreo nominalizare.

A doua opţiune este un premier independent, din zona financiară, bancară, cu un guvern politic, susţinut de partidele care au votat moţiunea, şi care să aibă grijă de finanţe şi să gestioneze ţara.

Ultima soluţie, un guvern condus de Ludovic Orban.

„Acolo nu mai e nevoie de noi, pentru că PSD a promis că, dacă PNL se angajează că nu taie salarile şi pensiile, atunci îl susţine, deci au majoritate cu PSD”, a spus Kelemen Hunor, spunând că nu mai e nevoie de voturile lor.

UPDATE. A început consultarea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR, condusă de liderul Kelemen Hunor.

Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad, Hegedus Csilla.

USR i-a prezentat preşedintelui Pactul pentru anticipate dar nu respinge nici susţinerea unui guvern minoritar PNL

UPDATE ora 12.00 Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a înaintat şefului statului Pactul pentru organizarea de alegeri anticipate.

Potrivit lui Barna, şeful statului a fost „cumva” în asentimentul reprezentanţilor USR în ceea ce priveşte oportunitatea convocării alegerilor anticipate.

UPDATE – A început consultarea cu delegaţia Uniunii Salvaţi România

Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Uniunii Salvaţi România au început, vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei runde de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Din delegaţia USR prezentă la consultări fac parte Dan Barna, Cristina Prună, Stelian Ion, Claudiu Năsui, Iulian Bulai. „Bună treabă cu moţiunea!”, le-a spus preşedintele Iohannis reprezentanţilor USR.

UPDATE – PNL este pregătit să preia guvernarea. Ludovic Orban, propunerea de premier

Liberalii au transmis, vineri, după consultările cu şeful statului, că sunt pregătiţi să preia guvernarea. PNL este deschis şi scenariului alegerilor anticipate, dacă există un consens în acest sens.

„PNL este pregătit să preia guvernarea, oricând”, a mai spus Orban. El a precizat că va prezenţa o listă a Cabinetului numai la finalul consultărilor şi după discuţii cu potenţialii parteneri.

„PNL este împotriva oricărei formule de guvernare care cuprinde PSD”, a mai spus Orban.

UPDATE 11.00 – Delegația PNL, condusă de președintele partidului Ludovic Orban, a ajuns la Palatul Cotroceni. Din delegație mai fac parte liderii deputaților și senatorilor, Raluca Turcan și Florin Cîțu, dar și secretarul general al partidului, Robert Sighiartău.

Ludovic Orban și Rareș Bogdan discută la Palatul Cotroceni, în fața Ralucăi Turcan | Foto: Dumitru Angelescu – Libertatea

Şeful statului a felicitat delegaţia liberalilor, pentru succesul moţiunii de cenzură.

Liberalii s-au reunit, vineri dimineaţă, pentru a stabili mandatul cu care vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

„Mandatul pe care l-am hotărât în reuniunea Biroului Politic este similar cu cel pe care l-am avut încă din momentul lansării moţiunii de cenzură”, a precizat liderul PNL Ludovic Orban, la finalul reuniunii.

El a menţionat că PNL susţine organizarea de alegeri anticipate, dacă este posibil realizarea unui pact în acest sens, iar, dacă nu, partidul este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării.

„Candidat la funcţia de premier este preşedintele partidului”, a adăugat Orban.

Care este calendarul consultărilor

  • Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 11:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 12:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 13:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale;
  • Ora 14:30 – Partidul Social Democrat (PSD).

Consultările cu partidele parlamentare fac parte din procesul constituţional, în urma demiterii Guvernului, prin moţiune de cenzură. ARTICOLUL 103 din Constituţie:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Viorica Dăncilă a anunţat că PSD nu va merge la consultări, decizia fiind luată de ea, fără a se consulta cu ceilalţi colegi din conducerea partidului.

Şeful statului va anunţa, la finalul consultărilor, propunerea sa de premier. Acesta trebuie să îşi formeze Cabinetul şi să reuşească să treacă de votul de învestitură, în Parlament.

Cu ce mandat merg partidele la consultări

PNL va avea o şedinţă, în cursul dimineţii, de la ora 9.00. Propunerea liberalilor pentru funcţia de premier va fi Ludovic Orban, liderul formaţiunii, care s-a implicat în negocierile pentru dărâmarea Executivului Dăncilă.

PNL spune că îşi asumă guvernarea, în acest moment, pentru a scoate România din criza politică, însă are nevoie să strângă acea majoritate, în Parlament, care să voteze un Executiv condus de Orban.

USR spune că vrea alegeri anticipate, iar, până atunci, poate susţine un cabinet PNL, cu anumite condiţii, în Parlament, dacă liberalii îşi asumă guvernarea.

Pro România, prin vocea lui Victor Ponta, anunţa că şi-ar dori o nouă majoritate PSD-Pro România-ALDE, cu un premier din afara partidelor. Acesta preciza, însă, că acest lucru este greu de realizat, atâta timp cât Viorica Dăncilă rămâne şefă la PSD.

Şi PMP a vorbit despre un guvern minoritar, cu atribuţii clare, până la alegerile parlamentare din 2020.

Ultima şedinţă la Palatul Victoria

Premierul Viorica Dăncilă va conduce, vineri, ultima şedinţă în calitate de premier. Executivul său a fost demis, iar Constituţia spune că, până la învestirea unui nou Guvern, acesta are atribuţii limitateARTICOLUL 110
(1) Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.

Dăncilă nu a spus, clar, joi seară, la România TV, dacă Guvernul demis va da acea Hotărâre anunţată la începutul săptămânii, pentru alocarea de bani pentru primării.

Şedinţă tensionată la PSD. Dăncilă va arăta cine au fost trădătorii de la moţiune

Seara, de la ora 18.00, Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte pentru a analiza eşecul de la moţiunea de cenzură. Iar şefa PSD, Viorica Dăncilă, anunţă că vrea să scape de toţi trădătorii din partid.

Dăncilă spune că nu renunţă la şefia partidului şi nici la candidatura la prezidenţiale. Ea a anunţat că va merge în fiecare organizaţie în teritoriu şi va cere votul Comitetului Executiv Naţional pentru a elimina „trădătorii” din partid.

„Când am preluat preşedinţia PSD am spus ‘nu mi-e frică de opoziţie, mi-e frică de cei din interior’ şi iată că s-a adeverit. (…) Sunt în asentimentul multor colegi, colege, care mi-au telefonat astăzi – toţi cei care vor să plece, să plece, să se ducă în partidul lui Ponta, să se alăture partidului trădătorilor. Noi vom merge înainte, pentru că avem de câştigat alegerile prezidenţiale, avem de consolidat partidul şi să mergem pe listă la alegerile parlamentare şi locale”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a precizat că evenimentul de lansare a candidaturii sale va avea loc sâmbătă, aşa cum a fost anunţat şi că nu se va retrage din cursa prezidenţială, întrucât este singura şansă ca partidul să se regrupeze, să crească şi să câştige alegerile locale şi parlamentare.

Close
Închide
  Close