Dincolo de “dovezile” de pe rețelele de socializare – postările prin care utilizatorii recunosc că nu mai așteaptă amiaza pentru a-și face un cocktail sau chiar că beau toată ziua, de plictiseală -, există date concrete, ale retailerilor de băuturi alcoolice, care confirmă că a crescut consumul de alcool, în țările aflate în carantină.
State Liquor Authority din New York a înregistrat creșteri semnificative ale vânzărilor de băuturi alcoolice, Sutton Wine Shop din Manhattan a raportat vânzări de trei ori mai mari decât înaintea carantinei, iar unul dintre asociații Ambassador Wines a declarat că, acum, oamenii nu mai comandă o sticlă sau două de vin, ci un bax!
Organizația Mondială a Sănătății avertizează însă că alcoolul nu face bine sănătății și nu e deloc indicat ca “partener” de carantină.
Combinat cu stresul asociat acestei perioade, cu privarea de somn și, în cazul fumătorilor, cu tutunul, alcoolul duce la slăbirea sistemului imunitar. Exact ce nu trebuie, în plină pandemie de Covid-19.
Cum acționează alcoolul asupra sistemului imunitar
Alcoolul modifică microbiomul intestinal și distruge celulele imunitare care căptușesc intestinele, adică prima linie de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor. Cu această linie de apărare slăbită, agenții patogeni pătrund mai ușor în sânge.
Dr. Nate Favini:
Și nutriționiștii sunt împotriva consumului susținut de alcool, fiindcă acesta are calorii și îngrașă. În plus, de obicei, oamenii asociază cu alcoolul alimente nesănătoase, care duc și ele la acumularea de kilograme.
Medicii și nutriționiștii deopotrivă militează pentru un consum moderat de alcool.
Vinul este cel mai recomandat – un pahar pe zi, la masă – , deoarece conține polifenoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.