Facebook este una dintre cele mai populare și mai răspândite rețele de socializare din lume. Ea a fost creată de Mark Zuckerberg în 2004 pentru a oferi posibilitatea oamenilor de pretutindeni să socializeze de la distanță.

Utilizatorii pot intra în această rețea de oriunde există acces la internet. Accesul se face pe baza unui user și a unei parole care au fost stabilite odată cu completarea formularului de înscriere, care conține o serie de întrebări personale.

Ai fi tentat să te gândești că este suficient pentru a-ți proteja contul și, odată cu el, datele tale personale. Lucrurile nu stau deloc așa pentru că se poate întâmpla ca „cineva” să se folosească, sub o formă sau alta, de aceste informații. Iar când spunem „cineva” ne referim la hackeri.

Aceștia fie folosesc conturi piratate, fie adună informații personale pe care le folosesc pentru a fura identități. În cele ce urmează îți vom spune ce ai de făcut dacă suspectezi că ți-a fost spart contul de Facebook și cum poți să eviți asta.

Cum verifici dacă ți-a fost spart contul de Facebook

Dacă vreodată ai vreo bănuială că ți-a fost piratat contul de Facebook, există o modalitate simplă de a verifica. 

Mergi la săgeata din colțul din dreapta sus al paginii și dă click pe ea. În meniu, selectează Setări și confidențialitate, apoi alege categoria Setări și îți va apărea un nou meniu de unde vei alege categoria Securitate și conectare și apoi Unde te-ai conectat.

Dacă vei da click pe Vezi mai mult, ți se va deschide o listă cu toate dispozitivele pe care le-ai folosit pentru a te conecta pe Facebook, de unde te-ai conectat și ora la care te-ai conectat. Dacă observi vreo dată de conectare pe care nu o recunoști, înseamnă că ai fost piratat. Cu alte cuvinte, contul tău de Facebook a fost spart.

În această situație, dă click pe cele trei puncte din dreptul sesiunii respective și alege opțiunea Nu este vorba de tine?. Ți se va deschide o fereastră mică unde vei da click pe butonul Securizează contul, iar Facebook te va direcționa către o pagină unde va trebui să te loghezi și îți vei securiza contul. Fă click pe Securizează contul, iar în final dă click pe butonul Începe.

Apoi, revino la lista cu toate sesiunile de logare. La sfârșitul ei vei găsi un buton Deconectare de la toate dispozitivele. Dă click pe acel buton și, astfel, se vor închide toate sesiunile.

Există unele semne care îți dau de înțeles că ți-a fost spart contul de Facebook, și anume:

  • Datele tale personale (nume/prenume, data nașterii, parola, adresa de e-mail etc.) au fost modificate;
  • Pe pagina principală apar postări pe care nu le-ai făcut tu;
  • Au fost trimise cereri de prietenie de pe contul tău pe care nu le recunoști;
  • Au fost trimise mesaje de pe contul tău pe care nu le recunoști.

Ce faci dacă ți-a fost spart contul de Facebook

Imediat după ce ai închis toate sesiunile apăsând butonul Deconectare de la toate dispozitivele, în mod obligatoriu va trebui să-ți schimbi parola.

Apoi va trebui să faci o sesizare către Facebook prin care prezinți situația și soliciți ajutor. De altfel, pe platformă există un sistem foarte bine pus la punct pentru cei cărora le-au fost sparte conturile.

Pentru a accesa pagina respectivă, mergi la săgeata din colțul din dreapta sus al paginii și dă click pe ea. În meniu, selectează Centrul de ajutor, apoi alege categoria Politicile și raportarea situată în partea de sus a paginii.

Când dai click ți se va deschide o fereastră de tip „drop-down” de unde vei alege secțiunea Conturi sparte și conturi false, iar apoi vei da click pe Cred că mi-a fost spart contul de Facebook sau cineva îl folosește fără permisiunea mea.

În final, va trebui să dai click pe linkul https://www.facebook.com/hacked. Facebook te va direcționa către o pagină în care va trebui să răspunzi la câteva întrebări, iar în final îți vei putea securiza contul.

După ce ți-ai schimbat parola contului de Facebook, este recomandat să-ți modifici şi parola contului de e-mail pentru că și acesta poate fi compromis la rândul lui.

Ideal este să setezi o parolă cât mai complicată folosind combinații de litere mari și mici, cifre și semne, care să nu aibă mai puțin de opt caractere.

Cum să-ți păstrezi contul de Facebook în siguranță

După ce ți-ai securizat contul, trebuie să ți-l și protejezi, folosindu-te de funcțiile de securitate pe care le oferă Facebook.

Pentru asta, accesează secțiunea Setări și confidențialitate, apoi dă click pe Setări, iar de pe coloana din stânga alege categoria Securitate și conectare.

Vei găsi în mijlocul paginii secțiunea Autentificare cu doi factori, o metodă foarte bună prin care îți protejezi contul şi pe care este bine să o ai activată.

Funcția de logare în doi paşi este foarte benefică atunci când cineva îți cunoaște numărul de telefon sau adresa de e-mail. Dacă Facebook va detecta o încercare de conectare de pe un dispozitiv sau un browser necunoscut, îţi va solicita un cod de securitate pe care îl vei primi prin SMS pe telefonul mobil și cu care vei putea să te loghezi pe platformă.

Urmărește-ne pe Google News