Forțele ucrainene au demarat contraofensiva mult-așteptată pentru recuperarea teritoriului pierdut, dar se confruntă cu o armată rusă care a învățat din greșeli și și-a îmbunătățit armele și abilitățile, spun analiștii.

Schimbarea tacticii rusești și creșterea numărului de militari, în urma mobilizării, ar putea îngreuna sarcina Kievului, împiedicând un avans rapid al ucrainenilor, un scenariu pe care mai mulți experți l-au evocat deja cu luni înainte de debutul contraofensivei.

Deocamdată, contraofensiva se află în primele faze, iar orice concluzie ar fi pripită. Săptămâna trecută, cea mai mare parte a atenției s-a concentrat asupra inundațiilor catastrofale din sudul Ucrainei, cauzate de distrugerea barajului Kahovka.

În același timp însă, trupele ucrainene au declanșat deja o serie de atacuri în mai multe părți ale frontului în care, până acum, au obținut doar câștiguri marginale, în fața unei apărări ruse cu mai multe linii.

Forțele Kievului au avansat în cel puțin trei puncte ale frontului, inclusiv în provinciile Donețk și Zaporojie, potrivit datelor citate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think-tank american.

Kievul a anunțat eliberarea unor sate, în vreme ce Moscova a revendicat distrugerea mai multor blindate de luptă occidentale, donate Ucrainei în ultimele luni.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Într-o analiză dedicată primelor zile ale contraofensivei, revista The Economist a citat surse ucrainene, care au precizat că principala forță pregătită pentru atac nu a fost încă lansată în luptă.

Generalul în retragere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, a comentat și el situația de pe front, avertizând că principala fază a asaltului ucrainean nu a început încă.

„Când vom vedea formațiuni mari, blindate, alăturându-se asaltului, atunci cred că vom ști că atacul principal a început cu adevărat. Până în prezent, nu cred că am asistat la această concentrare de câteva sute de tancuri și vehicule de luptă de infanterie în atac”, a spus el, într-o analiză publicată de think-tank-ul CEPA (Centrul de Analiză a Politicii Europene).

„O luptă mai grea decât cea pentru Herson sau Harkov”

Moscova și-a început invazia cu numeroase greșeli. Inițial, convoaiele militare se întindeau pe kilometri întregi, așa că au devenit o pradă ușoară pentru artileria și dronele ucrainene, în timpul unei încercări eșuate de a captura Kievul.

Rachetele ucrainene au scufundat crucișătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Rachetele primite din Occident au bombardat apoi depozitele de muniții și cartierele generale de comandă rusești. Iar forțele Kremlinului s-au retras în grabă din zone mari din est și sud în toamnă.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

După aceste eșecuri, Rusia s-a întărit pentru a apăra zone vaste din teritoriul ucrainean capturat la începutul invaziei.

Richard Barrons, un general în retragere care a condus Comandamentul Forțelor Întrunite din Marea Britanie, a declarat pentru Associated Press că armata rusă a construit linii defensive „ca la carte” și și-a ajustat tacticile după retragerea pripită din zone întinse din regiunile Harkov și Herson, toamna trecută.

El a subliniat capacitatea îmbunătățită a Rusiei de a contracara și de a folosi dronele și a remarcat, de asemenea, că Moscova a învățat să își plaseze poziții-cheie, cum ar fi cartierele generale de comandă și depozitele de muniții, în afara razei de acțiune a artileriei ucrainene.

De asemenea, a observat el, rușii „au perfecționat modul în care pot trage asupra artileriei și tancurilor ucrainene atunci când le observă”.

„Dacă adunăm toate acestea, toată lumea înțelege că (pentru ucraineni) va fi o luptă mai grea decât pentru Herson sau Harkov în toamna anului trecut”, a adăugat el.

„Oamenii încă folosesc acele două succese, și au fost succese, ca puncte de referință, ceea ce cred că este nedrept, nerezonabil în aceste circumstanțe”, a mai spus Barrons, observând că Moscova a trimis mai multe trupe pentru a proteja linia lungă a frontului, chiar dacă multe dintre ele ar putea fi slab antrenate.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Punctele slabe fundamentale ale Moscovei rămân valabile și acum. Trupele ruse continuă să aibă un moral scăzut, se confruntă cu o lipsă de muniție, iar coordonarea între unități a rămas slabă. Luptele interne dintre comandamentul militar și contractorul militar privat Wagner sunt și ele vizibile.

Un factor major care încă limitează capacitatea Rusiei a fost decizia de a nu-și trimite avioane de luptă adânc în Ucraina, după ce a suferit pierderi grele în etapele inițiale ale războiului.

Armele vechi sunt totuși redutabile

Imaginile cu armele vechi la care Rusia a fost nevoită să apeleze după pierderile din prima fază a războiului au stârnit ironii pe rețelele sociale.

Într-o discuție cu Associated Press, analistul militar ucrainean Oleh Jdanov a remarcat acest lucru, subliniind că până și tancurile din anii 50 pot avea performanțe rezonabile, atunci când sunt folosite cum trebuie.

„Nu contează ce tancuri au; au mii de tancuri”, a declarat Jdanov, menționând că Rusia a folosit multe dintre ele ca arme staționare în liniile sale defensive, inclusiv în regiunea Zaporojie, unde s-au dovedit eficiente.

El a mai spus totodată că rușii folosesc din ce în ce mai mult drone și un război electronic îmbunătățit pentru a bruia aeronavele fără pilot din Ucraina.

Și, foarte important, în timp ce forțele aeriene rusești au operat la un nivel redus, acestea și-au modernizat stocul de bombe pentru a le transforma în arme îmbunătățite, care s-au dovedit eficiente, a spus el.

Vechile bombe de 500 de kilograme adaptate cu un modul GPS pot provoca pagube masive. „Uniunea Sovietică a produs aceste bombe în număr nenumărat”, a spus Jdanov, adăugând că rușii aruncă până la 50 de bombe pe zi pentru un „efect psihologic major”.

Bloggerii militari ruși au lăudat puterea de impact a acestor bombe și capacitatea lor de a lovi ținte aflate la o distanță de până la 70 de kilometri. Un fost pilot militar a observat pe blogul său că acum se lucrează la transformarea bombelor de 1.500 de kilograme.

„O provocare tactică majoră pentru operațiunile ofensive ucrainene”

Royal United Service Institute (RUSI), un think-tank cu sediul la Londra care se concentrează pe probleme de apărare și securitate, a observat, de asemenea, capacitatea acestor bombe.

„Deși au doar o precizie limitată, dimensiunea acestor muniții reprezintă o amenințare serioasă”, a subliniat RUSI într-un raport recent, adăugând că Rusia lucrează pentru a le îmbunătăți precizia.

Inginerii ruși au dat dovadă de pricepere în construirea de fortificații de teren și obstacole complexe de-a lungul liniei frontului, inclusiv tranșee și buncăre de comandă întărite cu beton, protejate cu șanțuri, arici antitanc sau „dinți de dragon” și câmpuri de mine complexe, se arată în raport.

Amplasarea extinsă de mine sofisticate împotriva tancurilor și a infanteriei reprezintă „o provocare tactică majoră pentru operațiunile ofensive ucrainene”, au declarat autorii RUSI.

Alte îmbunătățiri rusești notate în raport includ un camuflaj termic mai bun pentru tancuri, desfășurarea mai agilă a artileriei în poziții multiple, inclusiv integrarea cu drone pentru a evita pierderile și atacarea artileriei ucrainene cu drone.

Potrivit unor estimări, sistemele de război electronic îmbunătățite ale Rusiei au distrus aproximativ 10.000 de drone ucrainene pe lună, în timp ce au fost, de asemenea, capabile să intercepteze și să decripteze comunicațiile tactice ucrainene în timp real, a adăugat raportul.

În plus, rușii au învățat să intercepteze rachete ghidate prin GPS lansate de lansatoare furnizate de Occident, cum ar fi HIMARS, mai spus analiștii.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Vandamii   •   06.07.2023, 16:23

da...

vudejea   •   14.06.2023, 19:00

Nu se pot ei abtine de la spalatorica :)) In Herson si Harkov s-au retras rusii, ca si la Kiev ! Nu au cucerit ucrainenii nimic, da" nimic! Soldatii ucraineni din prima linie se predau cu sutele caci ei stiu cum sta treaba, sunt sortiti pieirii altfel. Ma mai uit pe aici la cateva gloabe ce nu mai pot de dragul ucrainenilor si-mi reamintesc pozitia romanilor din Ucraina, a ucrainenilor etnici romani - „Rusia ne-a luat teritorii, Ucraina ne-a luat limba” :)) Teritoriile pe care zic ei ca le-a luat Rusia sunt ale Ucrainei dar nu pot sa zica asta fatis caci ar fii impuscati ! Oricum, tot pentru ca ar fii impuscati altfel, fata de razboi se declara indiferenti...Dar sunt cateva gloabe pe aici de se dau romani si ling bastonul american, contra Romaniei, pro-Ucraina ! Tradatori ***, vipere

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    VolodimirZelenski   •   15.06.2023, 07:56

    vudejea   •  14.06.2023, 19:00

    Nu se pot ei abtine de la spalatorica :)) In Herson si Harkov s-au retras rusii, ca si la Kiev ! Nu au cucerit ucrainenii nimic, da" nimic! Soldatii ucraineni din prima linie se predau cu sutele caci ei stiu cum sta treaba, sunt sortiti pieirii altfel. Ma mai uit pe aici la cateva gloabe ce nu mai pot de dragul ucrainenilor si-mi reamintesc pozitia romanilor din Ucraina, a ucrainenilor etnici romani - „Rusia ne-a luat teritorii, Ucraina ne-a luat limba” :)) Teritoriile pe care zic ei ca le-a luat Rusia sunt ale Ucrainei dar nu pot sa zica asta fatis caci ar fii impuscati ! Oricum, tot pentru ca ar fii impuscati altfel, fata de razboi se declara indiferenti...Dar sunt cateva gloabe pe aici de se dau romani si ling bastonul american, contra Romaniei, pro-Ucraina ! Tradatori ***, vipere

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    S-au retras dintr-un gest de marinimie, nu ca nu faceau fata. Stim, stim. Slava Ukraina!

dinamo_forever_77   •   14.06.2023, 16:54

Aveti rabdare baieti. Aveti rabdare! Inca putin si Ucraina castiga. Aveti INCREDERE in Ucraina si partenerii lor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI