MENIU CAUTĂ
07 Sep. 2017 14:23

Drumul spre şcoală duce în cabinele doctorilor. Părinţii pierd timp şi bani pentru avizele medicale, care nu mai sunt obligatorii / VIDEO

Distribuie

Drumul spre școală duce în cabinele doctorilor. Părintii pierd timp și bani pentru avizele medicale la începutul anului școlar 2017-2018, care nu mai sunt obligatorii. Clinicile private fac însă bani cu așa-zisele oferte de nerefuzat la pachetele de analize. (Citeşte AICI toate informaţiile despre noul an şcolar)

Sunat de un reporter în legătură cu analizele necesare pentru înscrierea la gărdiniță a unui copil, angajatul unei clinici private a declarat: „Examenul coproparazitologic, coproculturã, exudat nazal șI faringian. Acest pachet costã 76 de lei. Sunt cele care se cer de principiu în gradiniþe și în școli'.

Chiar daca acum aproape doi ani a fost scoasa obligativitatea acestor analize, clinicile private profita in continuare de faptul ca unii parinti sunt complet dezinformati. Si nici nu este dificil sa cazi in capcana.

O scurta cautare pe Google, pe site-urile clinicilor private ne va ajuta să gasim o multime de pachete, de oferte, pentru acele analize asa zis „necesare” la intrarea in colectivitate. Preturile acestora variaza intre 35 si 100 de lei.

Si nu sunt putini parintii care ingroasa randurile cabinetelor medicale, in saptamana dinaintea inceperii scolii si gradinitei.

„Pe fetita, nefiind obisnuita sa mearga la medic, am tinut o cu forta sa ii fac acele analize. Nu am stiut, mi-au cerut, le-am facut', a decarat un părinte.

„Nu este obligatoriu, copilul santos care nu a fost consultat de nimeni sa mearga si sa i se recolteze niste analize. Cadrul actual legal este merge copilul cu familia la medicul de familie care il evalueaza, daca este sanatios primeste o adeveritna medicala de sanatate suficienta pentru inscrierea in colectivitate', spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Medicii de familie cer insa ca aceste avize sa fie eliberate de medicii din scoli, cei care ii controleaza pe copii la inceputul anului scolar.

„Avem rugamintea catre intreaga populatie sa inteleaga ca nu se pot prezenta sute de oameni intr o singura zi sa primeasca aviz. Consultul este esential iar asta se programeaza, nu este o urgenta. Eliberarea unui aviz cu 72 de ore cu o saptamana nu are valoare', spune și medicul de familie Valeria Herdea.

Video: Ştirile TV


VIDEO/ Bilanț îngrijorător! Doar 22 de şcoli de stat din Bucureşti sunt sigure în caz de incendiu


 

Citește mai multe despre Anul școlar, aviz, Copii, gradinita, scoala și timp pe Libertatea.

Comentarii