MENIU CAUTĂ

VIDEO/ Elevii de clasa a V-a vor învăța după un compendiu care va cuprinde 14 materii. Vezi cum arată

Distribuie

În prima a anului școlar 2017-2018, elevii claselor a V-a vor primi un singur manual pentru toate disciplinele din programă. Acest manual, pe care ministrul Educației Liviu Pop l-a numit ”compendiu”, a fost conceput pentru a acoperi programa școlară timp de opt săptămâni. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Educației, Liviu Pop, în cadrul unei conferințe de presă. Prețul pe care ministerul l-a plătit pentru tipărirea și distribuția unui astfel de compendiu este de 4 lei și 14 bani. (Citeşte AICI toate informaţiile despre noul an şcolar)

Vezi aici cum arată compendiul pentru clasa a V-a

La începutul conferinței, ministrul a invocat întârzierea gravă a programelor pentru clasa a cincea, pe care o consideră responsabilă pentru imposibilitatea de a avea manuale pentru clasa a cincea, la începutul acestui an școlar.

Astfel, de pe 11 septembrie, toți elevii claselor a V-a vor primi un compendiu pe care îl vor folosi, timp de opt săptămâni, pentru toate materiile din programa școlară.

”Au fost tipărite 177 de mii de compendii, asigurându-se astfel necesarul pentru fiecare elev de clasa a V-a, dar și pentru cadrele didactice care predau la clasaele a V-a”, a spus ministrul Liviu Pop.

”Compendiul a plecat azi către 20 de județe și va ajunge săptămâna aceasta în fiecare unitate care are clase de a V-a”, a anunțat ministrul Educației.

Noul manual de avarie din care copiii vor învăța timp de două luni are 296 de pagini, cuprinde toate disciplinele celor șase arii curriculare care au fost contestate. În plus, accentul nu va cădea pe informație, ci mai mult pe practică.

Compendiul nu se va axa pe partea de informație, ci ai mult pe cea practică, partea de text fiind mult sintetizată, a anunțat și reprezentantul Institutului pentru Științele Educației.

În condițiile în care manualele pentru clasa a V-a au fost contestate, ghidul a fost elaborat ținându-se cont exclusiv de programa școlară.

În ceea ce privește costurile pentru un compendiu pentru clasa a V-a, ministrul Pop a precizat că prețul tipăririi unui manual a fost de 4 lei, iar transportul pentru un exemplar 14 bani. Suma pe care Ministerul Educației a plătit-o în total pentru tipărirea celor 177 de mii de exemplare ale compendiului pentru clasa a V-a este de 732.000 de lei.

Citește și: Presa italiană: Prin manualele școlare unice, România, la fel ca Ungaria, se întoarce la gândirea comunistă

Profesorii , instruiți pentru a folosi manualul

Pentru că au fost discuții atât cu privire la eficiența, cât și la modul de lucru cu acest compendiu, ministrul Pop a anunțat că în fiecare județ au fost anunțate deja consfătuiri cu inspectorii școlari, urmând ca toți profesorii care vor preda la clasa a V-a să fie instruiți cu privire la lucrul cu acest compendiu.

Așa cum a precizat ministrul Educației, manualul de avarie va cuprinde toate cele 14 discipline din cele șase arii curriculare pentru clasa a V-a, discipline ale căror manuale au fost contestate.

Despre importanța tipăririi în timp util a manualelor școlare a vorbit și premierul Mihai Tudose, la finalul lunii august. Într-o declarație la România TV, premierul a spus: . ”Le declarăm de importanţă naţională strategică, că sunt cărţile de pe care învaţă copii noştri şi le facem la Monitorul Oficial”.

Până la finalizarea licitației manualelor pentru clasa a V-a, însă, elevii acestor clase vor începe anul școlar cu cel mult patru manuale: compendiul, manualul de Educație fizică, manualul de Religie și, acolo unde este cazul, manualul de limba maghiară.


Citește și: Medicii care și-au lăsat posturile din Paris pentru a profesa în România au demisionat de la Spitalul Colentina

Citește mai multe despre liviu pop, Anul școlar, manual și manuale pe Libertatea.

Comentarii