Mergi direct la conținut »
Copil mort la maternitate! O tânără acuză medicii că tragedia s-a produs din cauza lor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Copil mort la maternitate! O tânără acuză medicii că tragedia s-a produs din cauza lor

În loc să sărbătorească naşterea celui de-al doilea copil, o tânără de 18 ani din Botoşani este în doliu, după micuţ. Originară din localitatea Ungureni, județul Botoșani, femeia a povestit că a ajuns, la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), duminică dimineața, cu ambulanţa. Ea a adăugat că, după internare, nu a fost consultată de medic, deşi avea dureri, fiind văzută doar de asistente care la un moment dat i-ar fi spus că nu se mai aud bătăile inimii copilului. Abia atunci a fost chemat medicul care era de gardă.

Tânăra povestește că a fost dusă în sala de nașteri, unde a adus pe lume un făt mort. Nu înțelege cum a fost posibil acest lucru, în condițiile în care susține că a fost la controalele periodice și a simțit copilul mișcându-se chiar și după ce a ajuns la spital.

„Am ajuns la spital cu dilatație 6 cu 5 și până la ora 08.00, când a venit doamna doctor, nu m-a mai consultat nimeni. Prima dată când m-au ascultat se auzea inimioara copilului, apoi a început să bată mult mai încet până nu s-a mai auzit deloc și când m-au dus la ecograf au spus că este mort. Sarcina era ajunsă la termen, copilul era dezvoltat normal, avea 3.200 de grame. Am fost tot timpul la control, mi-a spus că nu o să fie nicio problemă la naștere. Când am ajuns la spital copilul trăia, l-am simțit”, a spus tânăra.

Femeia susţine că i s-ar fi reproşat că nu a venit mai repede la spital, dar spune că nu s-a simţit rău, ci a venit când au luat-o durerile. Ea aşteaptă acum rezultatul necropsiei, după care va decide dacă va face plângere la Poliţie şi la Colegiul Medicilor. Tânăra crede că dacă ar fi fost văzută de un medic imediat cum a ajuns la spital copilul ar fi putut fi salvat.

„Bebeluşul nu avea cum să fie mort, că eu l-am simțit toată ziua, că a mișcat. Au dat vina pe mine că era copilul mort. M-au suit pe masă și mi-au spus <

Mama, contrazisă de cadrele medicale

Reprezentanţii unităţii sanitare spun însă, că tânăra mămică a venit la spital târziu, fătul nu mai prezenta semne vitale, deşi au recunoscut că până la scoaterea lui au durat câteva ore. Potrivit acestora, sarcina nu a fost una monitorizată.

„Din ceea ce au declarat medicii, pacienta a prezentat un făt mort în momentul în care a ajuns la spital. Pacienta a fost luată o singură dată în evidența spitalului, i s-au recomandat anumite investigații pe care trebuia să le facă și să revină la control, dar nu s-a mai prezentat la spital. Urmează ca în cursul zilei de 14 decembrie să primim rezultatele de la autopsie”, a precizat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.

Medici acuzaţi de neglijenţă

Cazul vine la doar câteva luni, după ce o altă tânără din Botoşani le-a acuzat pe cadrele medicale de la Maternitate că nu şi-au făcut datoria. Femeia a adus pe lume un copil, care, deşi a fost declarat perfect sănătos a supravieţuit doar câteva zeci de ore. Deşi cazul a stârnit revolta botoşănenilor, care au participat şi la marş de protest prin care au cerut respectarea dreptului la îngrijiri medicale, comisiile de anchetă făcute în spital au arătat că micuţul ar fi murit, din cauza unei infecţii luate de la mamă.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Rezultatele ridică, însă, o mulţime de semne de întrebare, în condiţiile în care au fost stabilite doar pe baza datelor literaturii de specialitate, iar mama nu a fost supusă unui set complet de analize în Maternitate. Testele făcute înainte de a se interna nu au scos în evidenţă nicio infecţie, iar acest lucru îi face pe părinţii micuţului mort să creadă că acesta ar fi fost ucis de o bacterie din spital. Cazul este în continuare în atenţia procurorilor.

Nemulţumiri împotriva medicilor au exprimat şi două femei din zona Dorohoi, ai căror copii au murit la naştere. Acestea au reclamat că medicii le-au lăsat să se chinuie mai bine de 10 ore şi că nu au făcut nimic pentru a le salva micuţii.

Close
Închide
  Close