Diplomatul nord-coreean a precizat, însă, că pentru moment dictatura îşi va continua politica de ”dezvoltare simultană” a programului nuclear şi a economiei. Declaraţiile diplomatului au loc în contextul lansării unor discuţii informale între oficialii nord-coreeni şi academicienii americani de la Geneva.
Această delegaţie de oficiali nord-coreeni este condusă de fostul negociator implicat în discuţiile internaţionale privind programul nuclear dezvoltat de Phenian, Choe Son Hui.
Regimul nord-coreean a lansat numeroase teste nucleare sau cu rachete balistice de la începutul acestui an, în ciuda rezoluţiei şi a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU.
Citește și: Coreea de Nord amenință SUA cu un atac nuclear preventiv și promite mai multe teste nucleare
Anterior, Donald Trump a declarat în luna mai că este dornic să lanseze noi discuţii cu liderul Kim Jong-un, pentru a pune capăt programului nuclear dezvoltat de Phenian.
Diplomaţii nord-coreeni s-au arătat ceva mai rezervaţi, precizând că decizia este a ”liderului suprem”.
”Dacă Donald Trump va renunţa într-adevăr la politcia ostilă faţă de Coreea de Nord, în special prin retragerea echipamentului militar din Coreea de Sud şi prin realizarea unui tratat de pace, atunci cred că există o oportunitate pentru a discuta relaţiile noastre aşa cum am făcut în anii ’90”, a precizat So Se Pyong, ambasadorul nord-coreean de la Geneva.
În acest moment sunt staţionaţi 28.500 de militari americani pe teritoriul sud-coreean pentru a contribui la apărarea ţării aliate în cazul unui atac nuclear lansat de Phenian.
Administraţia Obama a ales să nu se implice în discuţii cu liderii nord-coreeni, ceea ce a permis dezvoltarea programului nuclear, potrivit diplomatului nord-coreean. SUA și Coreea de Nord nu au mai dialogat oficial de la preluarea puterii de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în 2011, reamintește Reuters.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!