Mergi direct la conținut »
Coreea de Nord pune condiții față de Statele Unite, pentru dezarmare
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Nord pune condiții față de Statele Unite, pentru dezarmare

Coreea de Nord pune condiții față de Statele Unite, pentru dezarmare

Coreea de Nord pune condiții față de Statele Unite, ca să se dezarmeze. Astfel, Coreea de Nord nu se va dezarma fără să aibă încredere în SUA, a afirmat sâmbătă, 29 septembrie, la Organizația Națiunilor Unite (ONU) şeful diplomaţiei nord-coreene, Ri Yong Ho, potrivit căruia "continuarea sancţiunilor îi agravează neîncrederea", transmite Agerpres.

„Fără încredere în SUA, nu va exista încredere în securitatea noastră naţională. Şi în astfel de circumstanţe, noi nu vom putea niciodată să ne dezarmăm primii unilateral”, a spus ministrul nord-coreean într-un discurs în faţa Adunării Generale anuale a Naţiunilor Unite.”Recenta ameliorare” în Peninsula Coreeană „arată că stabilirea încrederii poate fi decisivă”. „Coreea de Nord şi SUA trebuie să se străduiască să restabilească încrederea înainte de toate”, a insistat el.

De la summitul americano-nord-coreean din iunie, „impasul vine din SUA şi de la susţinerea lor faţă de măsurile coercitive care ucid stabilirea unei încrederi” mutuale între cele două ţări, a mai apreciat ministrul nord-coreean.

În această săptămână, China, la fel şi Rusia au cerut în faţa ONU o relaxare a sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord în paralel cu destinderea angajată la începutul verii.

După dezvăluirile Libertatea, Valentin Gvinda a renunțat să preia conducerea TAROM. Pilotul a avut suspendată licența de instructor de zbor timp de trei ani
Recomandări

După dezvăluirile Libertatea, Valentin Gvinda a renunțat să preia conducerea TAROM. Pilotul a avut suspendată licența de instructor de zbor timp de trei ani

Susţinute în special de Franţa, SUA au refuzat categoric până în prezent cea mai mică relaxare a sancţiunilor internaţionale. Washingtonul vrea în prealabil să vadă un început al denuclearizării în peninsulă, verificabilă în mod independent.

„Preşedintele Kim Jong-Un este hotărât să transforme Peninsula Coreeană într-un pământ al păcii, fără arme nucleare şi ameninţări nucleare”, a subliniat ministrul nord-coreean.

„Trebuie să ne eliberăm de vechile moduri de a gândi”, a pledat Ri Yong Ho, a cărui ţară este sub incidenţa mai multor serii de sancţiuni economice internaţionale severe.”Noi avem mai multe motive decât SUA să nu avem încredere”, a precizat el, exprimând „bunăvoinţa” ţării sale de a stabili relaţii paşnice.

Ministrul nord-coreean susţine că Phenianul a pus „capăt testelor nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale”, trecând la „destructurarea siturilor nucleare într-un mod transparent. Totuşi, noi nu vedem un răspuns corespunzător din partea SUA”, şi-a exprimat regretul el.

În special în 2017, la iniţiativa SUA, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care vizând exporturile de fier, cărbune, textile, precum şi pescuitul. Sancţiunile internaţionale impun trimiterea înapoi în ţară a expatriaţilor nord-coreeni şi limitează importurile de petrol rafinat ale Phenianului.

Un raport confidențial al ONU arăta, recent, că statul Coreea de Nord nu a oprit programele de înarmare nucleară.

Iar The Washington Post titra, în luna iulie: Coreea de Nord fabrică în continuare rachete balistice intercontinentale.

  • FOTO – EPA

Citește și: Surse din Curtea de Conturi: “1.300 de candidaţi se bat pe 150 de posturi în Curtea de Conturi, dar avem dubii în privința corectitudinii!”


 

Close
Închide
  Close