Corina Crețu, veste despre banii europeni: Comisia Europeană a plătit deja 95 de milioane de euro către România

07 septembrie 2017 14:45 De: ,

Corina Crețu, veste despre banii europeni. Comisarul european a declarat, joi, după discuțiile de la Parlament, cu președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și de la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, că în luna august Comisia Europeană a plătit deja 95 de milioane de euro către România și mai avem facturi în valoare de 350 de milioane de euro.

”Au început să vină bani europeni în România, au fost acreditate toate instituțiile de management și control, deci acum autoritățile române pot trimite facturi. Numai în luna august Comisia a plătit 95 de milioane de euro către România și mai avem facturi în valoare de 350 de milioane de euro care sunt în analiză și care vor intra în România cât mai curând posibil”, a spus comisarul european.

Ea a recunoscut că este ”mai optimistă decât în primăvară.

”Am veşti bune, care trebuie marcate. După cum ştiţi, în august au fost acreditate toate autorităţile de management şi control al bugetului de 23 miliarde de euro care a fost alocat României pentru perioada de programare 2014 – 2020. Banii europeni au început deja să vină în România. Nu mai vorbim de rata de absorbţie zero”, a afirmat Corina Creţu, la Palatul Victoria, într-o declaraţie comună cu premierul Mihai Tudose.

Pe exercițiul 2007-2013 România a ajuns la aproximativ 90% absorbție de fonduri europene

Corina Crețu a atras atenția că mai sunt foarte multe lucruri de făcut, dar și-a exprimat mulțumirea că, pe exercițiul financiar 2007-2013, România a ajuns la aproximativ 90% absorbție de fonduri europene.

„Pe exercițiul 2007-2013 sunt fericită că am ajuns undeva la 89, 90, 91, cifra poate va varia în funcție de corecțiile financiare și de deciziile pe care le vor lua instanțele în legătură cu unele activități care sunt întrerupte, lucru care era de neconceput, în 2012 aveam 4% absorbție, nimeni nu ar fi crezut că acest lucru este posibil. Am făcut eforturi uriașe pentru pentru a ajunge la această rată de absorbție care înseamnă de fapt crearea a 51.000 de locuri de muncă, mii de întreprinderi mici și mijlocii”, a spus ea.

Corina Crețu a menționat că în domeniul transporturilor s-au realizat doar 300 de km de autostradă, însă au fost mii de drumuri județene care au intra în proces de reabilitare, 1.000 de școli, unități educaționale, grădinițe.

”Din acest punct de vedere cred că nu există localitate în care să nu se vadă în mod concret care sunt rezultatele aduse de fondurile europene și tocmai de aceea trebuie să ne batem în continuare pentru ca România să aibă un buget pe măsura nevoilor de a se dezvolta și a se reduce decalajele de dezvoltare”, a mai menționat comisarul european.

Sunt și probleme. Corina Crețu a afirmat că nu este mulțumită de ”ritmul de pregătire a proiectelor şi de implementare”.

”Trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, pentru că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014 – 2020. Ne îngrijorează câteva zone, aceste condiţionalităţi ex-ante care există în continuare în privinţa managementului deşeurilor, achiziţiilor publice, infrastructura pentru cercetare şi nu în ultimul rând domeniul transporturilor”, a arătat Corina Creţu, adăugând că toată lumea doreşte „o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura”.

Tăriceanu: Îmbunătățirea absorbției fondurilor alocate politicii de coeziune este esențială

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat, în cadrul întrevederii cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, sprijinul acordat României pentru creșterea absorbției fondurilor europene.

„Președintele Senatului a subliniat faptul că îmbunătățirea absorbției fondurilor alocate politicii de coeziune este esențială, atât pentru viitoarele negocieri cu privire la cadrul financiar multianual post-2020, cât și pentru efectul benefic asupra economiei României, iar accelerarea absorbției fondurilor alocate prin politica de coeziune în exercițiul financiar 2014 — 2020 reprezintă o prioritate. Președintele Senatului a evidențiat faptul că viitorul cadru financiar și viitoarea politică de coeziune reprezintă teme care vor trebui să primească o atenție deosebită din partea Președinției române a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019”, se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: UPDATE. O nouă cursă TAP anulată. Pasageri blocați pe aeroporturile din Lisabona și Otopeni. Compania aeriană trimite un avion la București

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro