Oamenii tintuiti pana acum la pat sau in scaunul cu rotile din cauza batranetii sau a diferitelor afectiuni pot spera ca, nu peste mult timp, vor duce din nou o viata normala. 30 de firme japoneze au conlucrat pentru a realiza un dispozitiv revolutionar, care sustine si ajuta incheieturile si muschii folositi in timpul deplasarii.
Costumatia electronica (foto), botezata HAL-3, este formata dintr-un calculator si baterii depozitate intr-un rucsac, precum si din electrozi atasati pe genunchi, articulatiile coapselor si glezne. Mersul e controlat prin intermediul unor impulsuri electrice, iar calculatorul analizeaza urmatoarea miscare cu ajutorul slabelor semnale electrice transmise de muschii utilizatorului. „Practic, cu acest costum robotizat, cel care il foloseste va putea alerga cu o viteza de 4 km/h fara ca organismul lui sa depuna vreun efort. Un avantaj e faptul ca acest costum nu va efectua clasicele miscari sacadate ale unui robot”, explica, intr-un interviu acordat agentiei AFP, Yoshiyuki Sankai, unul din cercetatorii care au participat la realizarea acestui dispozitiv.
Inventatorii imbracamintii robotizate vor scoate pe piata primele zece costume in primavara anului viitor. Ele vor fi folosite in cadrul unor experimente in spitale si azile de batrani. Incepand din toamna anului viitor, firma producatoare spera sa ajunga la o cifra de vanzare de 1.000 de costume pe an. Pretul anuntat de fabricantii japonezi, 7.700 de euro, este cam piperat, dar inventatorii spera sa poate reduce costul in momentul in care costumul isi va dovedi eficienta.
„Daca autoritatile sanitare vor realiza ca este un ajutor urias pentru persoanele cu handicap fizic sau batrani, ar putea aloca fonduri pentru producerea aparatului. Mai ales ca s-ar face o economie importanta, disparand cheltuielile cu ingrijitori sau deplasarile la domiciliul bolnavilor”, sustine Sankai.