De Dragoș Tănase,

Denumirile produselor analizate:

1 – Cozonac cu cremă de lapte (Boromir)

2 – Cozonac cu cremă de lapte și chipsuri de ciocolată (Boromir)

3 – Cozonac cu arahide și unt (Boromir)

4 – Cozonac cu cremă de nuci și cireșe (Boromir)

5 – Cozonac cu cremă de caramel (Boromir)

6 – Cozonac cu cremă de nucă și stafide (Boromir)

7 – Cozonac cu cremă de cacao și rahat (Boromir)

8 – Produs de patiserie cu dospire naturală (Bauli)

9 – Produs de panificație (Auchan)

10 – Produs de panificație (Auchan)

11 – Cozonac cu nucă, stafide și cacao (Cora)

12 – Cozonac de post (Vel Pitar)

13 – Cozonac Royal Chocolate (Boromir)

14 – Cozonac cu nuca și vișine (Grew)

15 – Cozonac cu nucă stafide și cacao (Grew)

16 – Cozonac cu nucă, stafide și rahat (Grew)

17 – Cozonac italian umplut cu cremă cu fistic, glazurat cu ciocolată amăruie (Lidl)

18 – Cozonac cu nucă, rahat și stafide (Lidl)

19 – Cozonac cu nucă și cacao (Vel Pitar)

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

20 – Cozonac cu stafide, nuci și portocale confiate (Boromir)

Din studiul efectuat, a rezultat faptul că umplutura lor variază între 3,8% si 40%!

Diferența este una foarte mare, susține InfoCons, dacă se are în vedere faptul că un cozonac are în medie între 500 de grame și 1 kilogram.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.

75% dintre produse a avut în compoziția lor aditiviul alimentar E471, care este unul sigur, cu rol de agent de îngroşare, emulgator, stabilizator, agent de aglomerare şi antispumant.

35% dintre produse au avut ca și ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și „sorbat de potasiu”.

Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.

Unele persoane pot prezența reacții alergice la consumul acestuia și NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție
Recomandări

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție

 

Valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g.

Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g, iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g/100g.

Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:

  • 18 grame zaharuri (din glucide) / 100 grame cantitatea cea mai mică
  • 30,2 grame zaharuri (din glucide) / 100 grame cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr.

30,2 grame de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.

Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).

Cantitatea de sare (sodiu)g/100g găsită în produse variază între 0.1g și 0.8g/100g.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

„Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită. Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie”, a precizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons

„Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm. De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători”, a adăugat el.

Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos!

Sorin Mierlea, președintele InfoCons:

Citeşte şi:

Ce vin se potrivește la friptură, sarmale sau cozonac. Sfaturile specialiștilor pentru masa de Crăciun

Un tânăr de 23 de ani vrea să dea lovitura în agroturism. Îi cazează pe turiști în butoaie de lemn: „M-am gândit să fac ceva unic în România”

Cozonac de Crăciun de Cartea Recordurilor. E făcut la Bârlad, după o rețetă veche, din Moldova

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile
HOROSCOP

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile