MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2018 12:07 , de Daniel Ionașcu

Creatorul Bitcoin, dat în judecată pentru 10 miliarde de dolari

Distribuie

Creatorul Bitcoin a fost dat în judecată pentru 10 miliarde de dolari în statul american Florida, scrie DigitalTrends. Povestea este lungă și contorsionată. Toată lumea știe că inventatorul Bitcoin este celebrul Satoshi Nakamoto, însă niciodată nu s-a putut afla cine este acesta cu adevărat.

Procesul în cauză implică trei persoane: Dave Kleinman, un programator paralizat care a murit în anul 2013 din cauza complicațiilor generate de boala sa, antreprenorul australian Craig Wright și Ira Kleinman, fratele lui Dave și executorul testamentului său.

Ei bine, Ira Kleinman îl dă în judecată pe Wright în numele fratelui său, pentru monedele virtuale Bitcoin generate între 2011 și 2013.

Povestea creării Bitcoin

Potrivit acuzațiilor din dosar, Dave Klenmann și Craig Wright erau în contact încă din martie 2008, cu 7 luni înainte ca lucrarea de bază privind Bitcoin să apară, în octombrie 2008. Deja pe 3 ianuarie 2009, Satoshi Nakamoto a creat primul bloc Bitcoin.

Nouă zile mai târziu, Kleinman, Writght și alte două persoane au realizat cu succes prima tranzacție în Bitcoin. Ulterior, Dave i-a spus fratelui său Ira că el creează o monedă digitală ”împreună cu un străin avut”.

În 2011, Kleinman și Wright au pus bazele unei companii numite W&K Info Defense Research, care țintea folosirea tehnologiei Bitcoin. Kleinman era singurul membru, iar Wright era partener de afaceri. La acel moment, toate monedele Bitcoin generate de ei erau ținute de către Dave Kleinman.

Dar imediat după moartea acestuia, Writght i-a spus tatălui lui Dave că mai mulți indivizi erau responsabili de crearea Bitcoin. Wright i-a prezentat tatălui documente care arătau că acesta i-a transferat lui compania în cazul în care murea. Dar acum fratele programatorului, Ira, îl acuză pe Wright că a antedatat documente și a falsificat semnătura decedatului cu ajutorul unui font.

Pentru a nu ajunge publice acuzațiile Wright i-a promis lui Ira Kleinman că va da înapoi ce deținuse Dave în firma W&K Info Defense Research. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Miză de 10 miliarde de dolari

Este posibil ca niciunul dintre cei trei să nu fie Satoshi Nakamoto, dar cert este că aceștia au minat Bitcoin încă de la începuturi.

Problema este că acele monede virtuale generate de cei doi valorează imens. Este vorba de 1,1 milioane de monede Bitcoin. La cotația actuală de 10.658 de dolari pe unitate, acestea valorează mai bine de 10 miliarde de dolari. Totuși, partea lui Dave Kleinman ar fi doar jumătate, deci puțin peste 5 miliarde.

La momentul la care Bitcoin era aproape 20.000 de dolari, averea lui Nakamoto era estimată la 17 miliarde de dolari.

Anterior, Wright a mai pretins o dată că el este inventatorul Bitcoin. Dar nu a putut proba. Ceea ce acum este evident de ce: pentru că dovezile erau la Dave Kleinman, adevăratul creator al Bitcoin, dar care a murit între timp…

Wright s-a aflat anterior și în centrul unor investigații ale Fiscului australian, ceea ce a sporit suspiciunile că el este unul dintre cei care au dus la crearea Bitcoin. Însă autoritățile au negat că ar fi vorba de ceva legat de acest lucru.

Wright a mai spus că va veni și cu dovezi că el a creat Bitcoin, dar n-a mai venit niciodată. Ceea ce ar fi posibil din cauza procesului cu Ira Kleinman…

Citește mai multe despre Craig Wright, Bitcoin și Monede virtuale pe Libertatea.

Comentarii