Mergi direct la conținut »
Nvidia, adevăratul câștigător din criptomonede. Profitul companiei s-a dublat datorită cererii de cipuri și a ajuns la 1,12 miliarde de dolari
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Nvidia, adevăratul câștigător din criptomonede. Profitul companiei s-a dublat datorită cererii de cipuri și a ajuns la 1,12 miliarde de dolari

Producătorul de semiconductori Nvidia a raportat un profit net de 1,12 miliarde de dolari, aproape dublu față de cele 655 de milioane de dolari din ultimul trimestru al anului 2016, după ce minarea de criptomonede și cererea mare ce cipuri pentru centre de date au crescut vânzările companiei cu 34%, până la 2,91 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Principala sursă de venituri a companiei rămâne, însă, sectorul jocurilor video, care a generat venituri de 1,74 miliarde de dolari pentru companie, adică mai bine de jumătate din total.

Nvidia domină piața plăcilor video, în fața rivalei Advanced Micro Devices (AMD).

De asemenea, Nvidia furnizează procesoarele pentru consolele de jocuri Nintendo Switch, care au dus la renașterea companiei japoneze, afectate de smartphone-uri.

Pe de altă parte, AMD este producătorul procesoarelor de pe consolele Sony Play Station 4 și Microsoft Xbox One.

Boom-ul monedelor virtuale

Mai nou, însă, boom-ul din domeniul criptomonedelor a crescut cererea pentru cipuri grafice a Nvidia și AMD atât de mult încât prețul plăcilor video a crescut masiv.

Criptomonedele sunt generate prin efectuarea unor calcule complexe de către rețele de calculatoare puternice. Puterea cipurilor grafice este folosită pentru a rezolva aceste calcule.

Bula monedelor virtuale s-a cam dezumflat în ultima vreme, după ce prețul Bitcoin a scăzut de la 13.000 de dolari la 8.300 de dolari. Chiar și BNR a avertizat din nou populația că se supune unor mari riscuri din cauza acestora.

Cloud computing

De asemenea, veniturile din vânzarea de cipuri către centrele de date s-au dublat, până la 606 milioane de dolari. Unul dintre clienții Nvidia este Microsoft Azure, platforma de cloud computing a gigantului din Redmond.

Urmează era mașinilor care se conduc singure

Următoarea etapă pentru companie o constituie intrarea în domeniul auto, compania proiectând cipuri pentru mașinile autonome. Deja Nvidia produce cipuri pentru Tesla, dar de curând a anunțat un parteneriat și cu Volkswagen pentru mașini autonome.

Gigantul japonez de tehnologie SoftBank deține aproximativ 4% din acțiunile Nvidia.

Close
Închide
  Close