Mergi direct la conținut »
CES 2018. Nvidia se aliază cu Uber și Volkswagen pentru mașini autonome
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > CES 2018. Nvidia se aliază cu Uber și Volkswagen pentru mașini autonome

CES 2018. Nvidia se aliază cu Uber și Volkswagen pentru mașini autonome

Producătorul de semiconductori Nvidia a prezentat Xavier, primul său cip destinat mașinilor care se conduc singure, și a anunțat parteneriate cu Uber și Volkswagen pentru mașini care se conduc singure.

De Daniel Ionașcu,

Xavier își trage numele de la profesorul Xavier din seria de filme X-Men, acesta putând mișca lucrurile cu mintea. De altfel, Nvidia are o afinitate în a-și boteza cipurile cu nume de supereroi, având anterior și denumiri gen Wayne (Batman) sau Kal-El (Superman).

Ei bine, Xavier are 9 miliarde de tranzistori, un procesor cu opt nuclee, dar și un cip grafic cu 512 nuclee Volta, conform Engadget. De asemenea, mai are un procesor 8K video, un accelerator folosit pentru învățare activă și un nou procesor pentru detectare video. Potrivit Nvidia, Xavier poate face 30.000 de miliarde de operațiuni pe secundă. Totul cu un consum de doar 30 Watti.

Primele cipuri vor fi livrate în trimestrul întâi al anului. Acestea vor funcționa împreună cu platforma Pegasus AI, centrată pe inteligența artificială, realizată tot de către Nvidia.

Uber, Volkswagen

Concomitent, Jensen Huang – fondatorul și directorul general al Nvidia – a anunțat că mașinile autonome pe care le testează Uber folosesc cipurile sale. Uber utilizează SUV-uri Volvo pentru teste, iar acestea se desfășoară în orașele americane Pittsburgh și Phoenix, potrivit Reuters.

Uber este angrenată într-un proces de amploare cu Google, care acuză serviciul de transport de furt de tehnologie, fiind vizată fix tehnologia mașinilor autonome.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Concomitent, Nvidia a anunțat un parteneriat cu grupul german Volkswagen. Acesta folosește platforma Nvidia Drive, care este un fel de ”copilot inteligent”.

Cucerirea Chinei

În fine, motorul de căutare Baidu și furnizorul german ZF Friedrichshafen AG au selectat Nvidia pentru cercetările lor din China. Anterior, Baidu a avut un parteneriat cu BMW și Intel, dar acesta a intrat în colaps.

La nivel software, Baidu a anunțat că va folosi soluțiile BlackBerry.

În total, 320 de companii folosesc Nvidia Drive, a mai anunțat compania.

Pariul că Nvidia va ajunge să domine sectorul mașinilor inteligente a făcut ca acțiunile companiei să se dubleze anul trecut pe bursă. Nvidia are acum o capitalizare de 130 de miliarde de dolari.

Close
Închide
  Close