Mergi direct la conținut »
Criza din Coreea de Nord, explicată pe scurt. De ce își dorește Phenianul înarmarea nucleară
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Criza din Coreea de Nord, explicată pe scurt. De ce își dorește Phenianul înarmarea nucleară

Criza din Coreea de Nord, explicată pe scurt. De ce își dorește Phenianul înarmarea nucleară

Tensiunile din Peninsula Coreeană au atins cote alarmante după ce Donald Trump a fost învestit în funcția de președinte, iar acum cele două părți au ajuns la amenințări dure, vorbindu-se chiar despre arme nucleare. Phenianul amenință că pregătește un plan pentru a ataca teritoriul american Guam, în timp ce Donald Trump a invocat arsenalul nuclear al SUA, care este "mai puternic ca niciodată". Dosarul nord-coreean este însă unul vechi și complicat. Jurnaliștii BBC News și Washington Post au încercat să explice actuala criză.

De Ioana Vochin,


Sumar:


Când a început Coreea de Nord programul nuclear

Coreea de Nord a început cursa înarmării nucleare încă din 1960, când liderul Kim Il Sung a cerut ajutorul Uniunii Sovietice, cel mai important aliat de atunci al Phenianului și deja o putere nucleară, pentru a obține la rândul său arme nucleare. Cerea sa a fost respinsă, iar ulterior Moscova a îndemnat Coreea de Nord să se alăture Tratatului de Neproliferare Nucleară, ceea ce țara comunistă a și făcut mai târziu, respectiv în 1985.

În anii ’90, însă, tensiunile au escaladat din nou privind programul de înarmare al Phenianului, oficiali americani afirmând că țara comunistă încearcă în continuare să dezvolte arme nucleare. După mai mai mulți ani de tensiuni, perioadă în care Coreea de Nord nu a permis inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze anumite zone, Phenianul a anunțat, în 2003, că se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Sub conducerea lui Kim Jong Il, fiul lui Kim Il Sung, care a condus țara în perioada 1994 – 2011, programul nuclear al țării comuniste s-a dezvoltat destul de încet. Cu toate acestea, de când Kim Jong Un a preluat puterea, în 2011, țara a reușit să avanseze atât cu dezvoltarea programului nuclear, cât și cu cel balistic

De ce vrea Coreea de Nord să obțină arme nucleare

Dorința de a deține arme nucleare în perioada Războiului Rece nu a fost una neobișnuită. În aceea perioadă, alte țări, inclusiv Coreea de Sud, încercau să obțină aceste arme. În plus, Kim Il Sunt se tema că SUA și Coreea de Sud vor porni un război pentru reunificarea Peninsulei Coreene.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

La finalul Războiului Rece, Phenianul a considerat că existența regimului său este amenințată. Astfel, liderii statului comunist au continuat programul nuclear, mai ales după prăbușirea Uniunii Sovietice, cel mai important aliat al său. Astfel, aproape izolată pe plan global, liderii țării comuniste au considerat că înarmarea nucleară a fost cea mai bună apărare împotriva unor posibile planuri ale altor țări de schimbare a regimului.

Cât de aproape este Coreea de Nord de a obține arme nucleare

Cele mai recente teste efectuate de Phenian sugerează că au realizat o rachetă intercontinentală care poate lovi teritoriul american. Coreea de Nord este efectuat cinci teste nucleare, iar, acum, agenţiile de informaţii din SUA au dezvăluit că Phenianul a produs primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi ataşate de rachete intercontinentale sau cu rază intermediară de acţiune.

Ce a fost făcut pentru a opri programul nuclear al Coreei de Nord

Negocierile privind dezarmarea țării comuniste au dat greș în repetate rânduri. Consiliul de Securitate al ONU a implementat sancțiuni, însă chiar și așa efectul nu a fost cel dorit.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

La rândul său, China, cel mai important și singurul aliat al Coreei de Nord, a pus presiuni economice și diplomatice asupra Phenianului. Acum, SUA au amenințat că vor folosi forța militară, iar Donald Trump a promis „foc și furie” împotriva regimului lui Kim Jong-Un.

De ce SUA sau altă țară nu au încercat să distrugă programul cu o intervenție militară

Regimul nord-comunist a avertizat în repetate rânduri că orice provocare militară este o declarație de război. Astfel, în cazul în care o țară ar fi încercat să distrugă zonele în care Coreea de Nord dezvoltă arme, rezultatele ar fi dezastruoase. Lăsând amenințarea nucleară de-o parte, reacția Coreei de Nord ar putea duce la numeroase victime în rândul civililor.

Seul se află la aproximativ 30 de kilometri de Zona demilitarizată coreeană. Astfel, capitala Coreei de Sud, care are o populație de 25 de milioane de locuitori, este în bătaia artileriei nord-coreene. Un studiu realizat în 2012 a arătat că, dacă Phenianul ar decide să folosească aceste arme, 64.000 de oameni ar putea fi uciși în prima zi.


Citește și: EXCLUSIV. Violatorul în serie din Pantelimon a fost prins! I-a sunat telefonul victimei de faţă cu poliţiştii


Close
Închide
  Close