Pas cu pas, Cseke impune măsuri prin care dreptul la asistenţă medicală e tot mai îngrădit. Coplata nu va îmbunătăţi nicicum asistenţa. Dimpotrivă, va lovi puternic tot în categoriile defavorizate, pensionarii, cei cu salarii de mizerie, care n-au de unde – după ce-şi plătesc CAS – să mai vâre obligatoriu mâna în buzunarele deja zdrenţuite, spre a (co)plăti consultaţia sau analizele. Nesusţinerea unor programe de sănătate, inclusiv pentru cardiaci sau canceroşi, nu înseamnă altceva decât cinism şi condamnarea acestora.
Permanentele neînţelegeri cu furnizorii de medicamente fac ca spitalele să-şi oblige pacienţii să vină cu leacurile de acasă, iar în farmacii preţul medicamentelor să o ia mereu razna, ieşit de sub control. Spitalele au ajuns, multe, tărâmuri ale groazei, oameni internaţi pentru intervenţii minore ieşind de acolo cu alte boli grave, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, sau murind cu zile. Lucrurile se vor agrava, dacă, în afara plecării peste hotare a altor mii de medici, se vor mai şi desfiinţa 150 din cele 450 de spitale existente, practic interzicându- se dreptul la ocrotire al locuitorilor din comunităţile mai mici.
Capul unei instituţii trebuie să-i asigure funcţionarea. Ceea ce nu se întâmplă în domeniul sanitar. Şi atunci, nu cumva, ca să nu se împută tot peştele, mai trebuie curăţat şi de la cap, nu doar de la coadă?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro