Mergi direct la conținut »
CSM, aviz negativ pe proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > CSM, aviz negativ pe proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7

CSM, aviz negativ pe proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, marţi, pe proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019.

De Dragoș Tănase,

Motivarea este în sensul menținerii poziției consecvențe a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului și cu propunerea anterioară a CSM, de a abrogare a tuturor dispozițiilor care exced propunerilor formulate de CSM.

În acest sens a fost și propunerea Comisiei nr. 1- „Legislație” din cadrul Consiliului cu privire la prezentul aviz negativ față de propunerea de modificare a OUG 7/2019 discutată astăzi în Plen pentru avizare.

În şedinţa plenului, judecătoarea Mariana Ghena a precizat că în cadrul Comisiei 1 a CSM s-a hotărât exprimarea unui vot negativ.

„Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: în şedinţa comisiei s-a hotărât exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, având în vedere faptul că în propunerile făcute în ultima ordonanţă nu s-a ţinut seamă de propunerile exprimate de către CSM, care s-au conturat într-un mandat dat preşedintelui CSM pentru a fi exprimat de către acesta în sensul abrogării textelor peste ceea ce a propus CSM”, a menţionat Ghena, pentru Agerpres.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor „negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative” cuprinse în OUG 7/2019 şi „constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii”.

„Aceste reacţii au vizat în mod deosebit intervenţia operată în materia delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de preşedintele României, (…) modificarea legislativă care a dat judecătorilor posibilitatea de a candida şi a fi numiţi în cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul Parchetelor, în acest din urmă caz reclamându-se o afectare a statutului şi a independenţei judecătorilor”, se arată în proiectul de modificare a OUG 7/2019.

Duminică seara, a avut loc un marș de protest din Piața Victoriei până la Ministerul Justiției, pentru retragerea OUG 7. Tot atunci, la Cluj, un violonist a interpretat Imnului României. Și în alte orașe oamenii au ieșit în stradă.


Citește și… Protest pe treptele TNB față de Ordonanța care modifică legile justiției. Rebengiuc: „De frica închisorii, iau justiția în brațe și o schimbă cum vor ei”


 

Close
Închide
  Close