MENIU CAUTĂ

CSM îi dă dreptate lui Augustin Lazăr în conflictul cu Tudorel Toader

Distribuie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi dă dreptate lui Augustin Lazăr în conflictul cu Tudorel Toader pe tema protocoalelor încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații la data de 8 decembrie 2016.

Într-un comunicat de presă transmis de CSM se arată că ”În urma măsurilor dispuse de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în ședința din data de 20 martie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la aceeași dată, a transmis Consiliului, spre informare, două protocoale clasificate”.

Potrivit instituției este vorba de ”Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, încheiat la data de 4 februarie 2009 și Protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii, încheiat la data de 8 decembrie 2016”.

”La data de 30 martie 2018, protocoalele au fost restituite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea continuării procedurii de declasificare”, se mai arată în comunicat.

CSM menționează că ”potrivit dispozițiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta nu are competența să avizeze încheierea protocoalelor între instituțiile din cadrul autorităţii judiciare și alte instituții publice, iar informarea ulterioară a Consiliului cu referire la aceste protocoale, în condițiile amintite, nu are nicio relevanță sub aspectul împrejurărilor în care acestea au fost încheiate, nevalidându-le sau legitimându-le în vreun fel”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, sâmbătă, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general. Anunțul a venit după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI a ajuns joi în presă. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegeri, în decembrie 2016.

Augustin Lazăr a spus că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștință Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justitie.


Citește și: VIDEO / Primele imagini cu românul răpit în Libia, în luna iulie. Reacția MAE


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește mai multe despre augustin lazar, Tudorel Toader și consiliul superior al magistraturii pe Libertatea.

Comentarii