Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosiiDe doua luni, in Brasov s-a deschis prima clinica din Romania unde cei care doresc isi pot afla originea si strabunii, pana in urma cu 100.000 de ani. Pentru 2.000 de lei, clinica patronata de doctorul Radu Mitrea, unic reprezentant in tara noastra al companiei americane DNA Solutions, ce asigura testele criminalistice specifice pentru FBI, efectueaza testul ‘gena ancestrala’, care arata oricui de unde provine, atat pe linie materna, cat si pe cea paterna, si care a fost migratia in spatiu, de-a lungul mileniilor, a propriei familii genetice. In 2006, presedintele Traian Basescu a fost primul roman care si-a aflat provenienta strabunilor, acestia fiind originari din Africa.


Multi dintre noi suntem, probabil, curiosi sa stim mai multe despre propria familie, despre bunici, strabunici sau chiar despre cei din neamul nostru care au trait cu sute, chiar mii de ani in urma. Cine sunt, de unde au venit si pe unde vor fi trait in lume pana sa aparem noi? Cu ajutorul testelor genetice perfectionate de compania americana DNA Solutions, care efectueaza si testele criminalistice necesare anchetelor FBI in SUA, acest lucru este posibil de cativa ani. Iar de doua luni, si in Romania, prin clinica MEDO, patronata de doctorul Radu Mihai Mitrea, unic reprezentant in tara noastra al companiei americane. ‘Este un test ce poate deslusi originea fiecaruia dintre noi.

Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosiiPentru unii, poate fi o simpla curiozitate personala, dar aceste informatii pot capata si o mare importanta medicala in cazul unui transplant, de exemplu. Daca esti intr-o asemenea situatie si nu gasesti un donator la tine in tara, pe baza informatiilor oferite de ‘gena ancestrala’ se poate identifica zona de pe glob unde este o concentratie semnificativa a propriei familii genetice, deci si probabilitatea de a gasi un donator compatibil este mai mare’, ne-a spus doctorul Mitrea. ‘Totul se bazeaza pe ideea ca informatia continuta de ADN-ul fiecarui om formeaza un adevarat lant genetic prin care suntem conectati la toti stramosii nostri. S-a demonstrat stiintific ca acest lant nu poate fi rupt’, a adaugat acesta. ‘Oamenii de stiinta au extras material genetic de la milioane de persoane de pe tot globul, dar si de la relicve umane, precum mumiile, sau de la cele mai vechi ramasite umane ce au fost datate ca ar fi trait acum 100.000-150.000 de ani. Astfel, s-a constituit o baza de date universala, un adevarat arbore genealogic la nivel planetar’, continua explicatiile Mihaela Alexandru, consilierul pe probleme juridice si de genetica al clinicii. ‘Pana acum au fost identificate 24 de conturi sau de trasee de emigrare pe linie materna si 17 pe linie paterna. De asemenea, se considera ca 85% din populatia actuala a lumii isi are originea in Africa, dupa care miscarea fiecarei familii genetice cunoaste diferente.’

Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosiiTestul in sine este extrem de simplu. ‘Cu ajutorul unor periute speciale, sterilizate la capete cu raze gama, se culege material genetic: celule de pe mucoasa bucala, din interiorul obrazului. Se considera ca rezultatele obtinute din celulele recoltate de acolo au acuratetea cea mai mare. Este total nedureros procedeul.


Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosiiSingura conditie, dat fiind locul recoltarii probelor, este ca persoana ce solicita acest test sa nu manance cu o ora inainte de recoltare si sa nu existe resturi de pasta de dinti in cavitatea bucala. In plus, pentru persoanele de sex feminin este necesar, la aflarea originii pe linie paterna, si de material genetic obtinut similar de la o ruda de sex masculin, tatal sau fratele’, a mai spus aceasta.


Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosii‘Probele sunt apoi trimise de noi in Australia, la Melbourne, acolo unde exista cel mai mare laborator al DNA Solutions. Acesta e si motivul pentru care raspunsul acestora se primeste dupa aproximativ 30 de zile. Solicitantul, ce poate opta pentru aflarea originii strabunilor pe linie materna, paterna sau pentru amandoua, primeste o harta ce arata originea si migratia de-a lungul mileniilor a familiei din care se trage, dar si textul ce explica toata aceasta miscare a strabunilor pana in timpurile noastre. Textul este primit in engleza, dar, fireste, se poate efectua traducerea lui in romana’, a adaugat Mihaela Alexandru.


Presedintele nostru „se trage” din africani


Cu 2.000 de lei iti poti afla stramosiiIn martie 2006, in cadrul unui proiect stiintific initiat de National Geographic si condus de geneticianul Spencer Wells, au fost efectuate in Romania cateva teste ‘ale genei strabune’ pentru un numar redus de VIP-uri. Primul roman care a beneficiat de informatiile oferite de acest test genetic a fost chiar presedintele tarii, Traian Basescu. Concluzia specialistilor a fost ca seful statului nostru este descendentul primei generatii de oameni care au venit din Africa, populand continentul european.

E mai apropiat de spanioli decat de romani

De asemenea, Wells a declarat ca stramosii lui Basescu au plecat initial din Africa spre Orientul Mijlociu, dupa care au migrat spre Europa cu 30.000-40.000 de ani in urma.

Aspectele genetice ale presedintelui se regasesc, conform analizei efectuate in 2006,  doar la 10% din romani, fiind insa mult mai frecvente in alte tari, 90% din spanioli si 95% din irlandezi facand parte din familia cu aceiasi strabuni ca ai presedintelui Romaniei.


In clinica brasoveana, testele de paternitate au o acuratete de peste 99%


In clinica brasoveana se recolteaza probe si pentru efectuarea testelor de paternitate si maternitate. Ele sunt analizate tot in laboratorul DNA Solutions din Melbourne, rezultatele sosind dupa 30 de zile. ‘Acuratetea acestora este intre 99,90%, daca recoltarea materialului genetic se face doar de la presupusul tata si de la copil, si 99,99%, daca sunt recoltate probe si de la mama. In Romania, spre deosebire de multe tari occidentale, nu exista inca o baza juridica pentru folosirea in instanta a acestor rezultate provenite de la o clinica privata. Dar cu ajutorul lor se poate cere redeschiderea unui proces de paternitate. Este si situatia lui Andrei Tinu, in cunoscutul caz al recunoasterii paternitatii fostului ziarist Dumitru Tinu. Fiind efectuate de compania DNA Solutions, care lucreaza si pentru FBI, rezultatele testelor sunt, de asemenea, recunoscute, la ora actuala, si de Ambasada SUA, si de cea a Marii Britanii din Romania’, ne-a spus consiliera Mihaela Alexandru.

In clinica MEDO se asigura asistenta medicala primara, fiind posibile, datorita aparaturii ultramoderne, analizarea a aproximativ 280 de parametri medicali, dar si rezervari la clinici din strainatate, transportul pana acolo si chiar insotirea si ingrijirea pacientului in clinica pentru care opteaza.


Preturi pentru analizele genetice

– Test ‘gena ancestrala’ pe linie paterna ? 1.300 de lei;
– Test ‘gena ancestrala’ pe linie materna – 1.300 de lei;
– Ambele teste ‘gena ancestrala’ – 2.000 de lei;
– Test de paternitate – 1.100 – 1.600 de lei;
– Test de maternitate – 1.100 de lei;
– Test de inrudiri genetice (frate – sora, frate – frate, sora ? sora, bunic – nepot/nepoata, bunica ? nepot/nepoata) – 1.700 ? 2.000 de lei.


 

Urmărește-ne pe Google News
EXCLUSIV Ilie Năstase a spus adevărata poveste cu Elena Ceaușescu: „Era rezemată de perete: «Măi flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino puțin!»”
GSP.RO
EXCLUSIV Ilie Năstase a spus adevărata poveste cu Elena Ceaușescu: „Era rezemată de perete: «Măi flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino puțin!»”
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Playtech.ro
PRINSĂ în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia și...
Afacerea cu care un român a dat lovitura. Vinde cu 100 de lei un litru şi nu face faţă cererii
Observatornews.ro
Afacerea cu care un român a dat lovitura. Vinde cu 100 de lei un litru şi nu face faţă cererii
Horoscop 18 mai 2022. Berbecii au nevoie de curaj, care îi poate ajuta să vadă problemele așa cum sunt, fără exagerări
HOROSCOP
Horoscop 18 mai 2022. Berbecii au nevoie de curaj, care îi poate ajuta să vadă problemele așa cum sunt, fără exagerări
Şocul poliţiştiştilor maghiari care au oprit o camionetă condusă de o româncă. Şoferiţa riscă 15 ani de închisoare
Știrileprotv.ro
Şocul poliţiştiştilor maghiari care au oprit o camionetă condusă de o româncă. Şoferiţa riscă 15 ani de închisoare
VIDEO | O sportivă rusă a avut un discurs şocant chiar în faţa lui Vladimir Putin. Episodul a făcut înconjurul lumii
Orangesport.ro
VIDEO | O sportivă rusă a avut un discurs şocant chiar în faţa lui Vladimir Putin. Episodul a făcut înconjurul lumii
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“
PUBLICITATE
Deea Codrea: „Sustenabilitatea vine atunci când te cunoști“