Mergi direct la conținut »
Cuba va intra în ”era fără Castro”. Raul Castro se pregătește să renunțe la președinție
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cuba va intra în ”era fără Castro”. Raul Castro se pregătește să renunțe la președinție

Cuba va intra în ”era fără Castro”. Raul Castro se pregătește să renunțe la președinție

Cuba va intra în ”era fără Castro”. Raul Castro se pregătește să renunțe la președinție și să predea, joi, ștafeta unei persoane care nu face parte din familia sa. Adunarea Națională l-a desemnat, miercuri, pe Miguel Diaz Canel drept singurul candidat la preluarea mandatului de președinte, scrie BBC News.

După aproape șase decenii în care frații Castro au fost la putere în mica comunistă, preşedintele cubanez Raul Castro, în vârstă de 87 de ani, se pregăteşte să predea, joi, ştafeta unei noi generaţii.

Pentru prima oară după multe decenii, pe preşedinte nu-l va mai chema Castro, nu va mai face parte din generaţia „istorică” a lui 1959, nu va mai purta uniformă militară şi nu va mai fi prim secretar al PCC.

În aceşti aproape 60 de ani, Fidel iar apoi Raul Castro au condus Cuba, transformând insula într-un actor central al Războiului Rece şi reuşind să-şi salveze regimul comunist, în pofida şocului transmis de prăbuşirea aliatului lor sovietic.

Zilele acestea, Adunarea Naţională întrunită în şedinţă plenară după scrutinul legislativ din martie, va alege un nou preşedinte. Principalul favorit este prim-vicepreşedintele şi numărul doi al guvernului Miguel Diaz Canel, în vârstă de 57 de ani.

Cuba va intra în ”era fără Castro”. Miguela Diaz Canel

Deși informația va fi făcută oficială abia după vot, Diaz Canel pare să fi fost pregătit să preia președinția în ultimii ani și să devină noul chip al Cubei.

Miguel Diaz Canel a urcat discret eşaloanele puterii, pentru a ajunge în 2013 mâna dreaptă a lui Raul Castro, care îi va rămâne alături noului președinte după retragere și va continua să conducă Partidul Comunist Cubanez.

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”
Recomandări

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”

 

Raul Castro va rămâne președinte al partidului până la congresul din 2021, atunci când va avea 90 de ani. „Cred că Raul se va concentra pe munca ideologică, iar Diaz Canel pe partea de guvernare, în chestiuni complexe şi dificile, care vor necesita sprijin”, a anticipat politologul cubanez Esteban Morales, citat de AFP.

Rolul lui Diaz Canel va fi cel de a continua modernizarea indispensabilă a modelului economic depăşit al țării. De asemenea, el va avea de gestionat slăbiciunea aliatului său venezuelean, embargoul american care continuă să-i îngreuneze dezvoltarea şi cu întreruperea de către preşedintele american Donald Trump a apropierii lansate la finele lui 2014 între Cuba şi SUA.


Citește și: Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca


Close
Închide
  Close