De Ștefan Pană, Vlad Chirea (foto),

Întrebarea pentru fostul premier venise de la un jurnalist, după ce au tot apărut informaţii potrivit cărora liderul PSD se enervase pe primarii care nu scot suficienţi oameni la vot şi a cedat nervos.

Liderii PSD, reacţionând la întrebarea „Aţi plâns?”

A fost prima întrebare care i-a fost adresată în timpul conferinţei de presă oferite imediat după 21:00, ora închiderii urnelor. Conferinţa s-a terminat foarte repede după acel moment. Sub un tir de întrebări din partea jurnaliştilor, Eugen Teodorovici a renunţat la zâmbetul pe care îl afişase în ultimele minute şi i-a făcut semn Vioricăi Dăncilă să iasă din sală.

Eugen Teodorovici şi Petre Daea

A fost o zi neobişnuită la sediul PSD.

Comitetul de criză şi cafea

Alegerile la sediul PSD s-au desfăşurat tot timpul după o reţetă simplă: şefii de campanie veneau de dimineaţă, se ocupau de organizare, iar candidaţii ajungeau spre seară, triumfători, aproape de închiderea urnelor.

Viorica Dăncilă era deja în sediu cu mult înaintea jurnaliştilor care au venit să urmărească evenimentul. La partid se instituise un comitet de criză. Pentru că lupta era una de supravieţuire: Viorica Dăncilă trebuia să intre în turul doi, altfel întreaga conducere a partidului ar fi plecat din funcţie. Era o miză enormă.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Şeful PSD, alături de Mihai Fifor, Eugen Teodorovici, Codrin Ştefănescu şi Lia Olguţa Vasilescu au fost „coloana vertebrală” a comitetului de criză. Au stat aproape toată ziua în birou, pe telefoane, discutând cu primari şi lideri locali.

Prima pauză a fost pe la ora 13.00, când Viorica Dăncilă părea mulţumită de rezultat. A ieşit în curtea partidului şi a vorbit câteva minute cu jurnaliştii.

Viorica Dăncilă, după aflarea rezultatelor

„Sunteţi bine, aveţi nevoie de ceva? Ceva de mâncare, cafea?”, s-a oferit fostul premier, cu zâmbetul pe buze.

După întoarecerea în sediu, nu şi-a mai făcut apariţia până la ora 21:00. Cifrele începuseră să se înrăutăţească.

Fotbal, pizza şi nostalgie

Cu puţine excepţii, liderii PSD au stat departe de presă. Câţiva au coborât şi au fumat scurt o ţigară, dar au fost foarte rezervaţi în a face declaraţii sau a schimba impresii.

Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
Recomandări
Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
 

Jurnaliştii însă au discutat despre cum alegerile din trecut de la sediul PSD păreau să aibă mize mai mari, cu emoţii mai mari. Stăteau lângă locul în care, în 2009, Mircea Geoană urcase pe o scenă, lângă soţia sa, proclamând victoria. Acum, sediul părea părăsit.

Jurnalişti în faţa sediului PSD

Într-un alt colţ, un reporter comanda o pizza.

„Adresa e Kiseleff, numărul 10. Da. Kiseleff. 10. Da. Sediul PSD”.

O scurtă pauză.

„Dumneavoastră aţi votat, doamnă? Păi, nu e frumos. De ce n-aţi mers la vot?”

Orele treceau foarte încet. Abia cu jumătate de oră înainte de închiderea urnelor au apărut 2-3 lideri PSD, care au intrat în sediu pentru a-i fi alături Vioricăi Dăncilă. Doar cei din tabară care au susţinut-o. Adversarii erau pregătiţi să-şi păstreze distanţa în cazul unei înfrângeri.

Negoiță, minciuna și amenda pe un munte de gunoi din Cățelu
Recomandări
Negoiță, minciuna și amenda pe un munte de gunoi din Cățelu
 

Era aşteptată ora 21:00 în tăcere. O singură dată a fost tulburată liniştea, când Slavia Praga a marcat în prelungirile meciului cu Teplice, iar unui jurnalist i-a ieşit un bilet de la pariuri.

O înfrângere cât o victorie

Duminică se juca un moment istoric pentru PSD: puteau fi primele alegeri în care candidatul lor să nu prindă turul doi. Mare parte a acestei emoţii s-a consumat în spatele uşilor închise.

Când s-au închis urnele, iar primele semne erau că cel mai negru coşmar al PSD nu se adeverea, lumea s-a destins. Presa a fost chemată pentru o conferinţă de presă, iar Viorica Dăncilă a rostit câteva cuvinte. Era flancată de cei mai apropiaţi lideri din conducerea partidului.

Eugen Teodorovici zâmbea larg. Cătălin Rădulescu bătea palma cu toţi cei din jur. Câţiva membri ai staff-ului au aplaudat de câteva ori, dar nimeni altcineva nu li s-a alăturat şi momentul s-a dezumflat rapid.

Cătălin Rădulescu, fericit că Viorica Dăncilă intră în turul II

Viorica Dăncilă le-a mulţumit celor care au votat-o şi s-a montat pentru turul doi, invitând alături pe toţi cei care au votat cu alţi contracandidaţi la primul tur. Nu a rămas însă pentru multe întrebări, fiind asaltată de jurnalişti.

Liderii PSD au dispărut şi ei repede din sediu. Mihai Fifor trebuia să ajungă în platoul unei televiziuni, iar viteza cu care a plecat l-a prins pe picior greşit pe aghiotantul său, care se plimba printre jurnalişti întrebând dacă i-a văzut cineva şeful.

Petre Daea, ascultând discursul Vioricăi Dăncilă

Era dezamăgire peste tot în sediul PSD. „Nu e onorant pentru un partid aşa mare să cadă pe locul doi în felul ăsta, dar ne-au şi făcut”, a explicat, criptic, un lider din eşalonul doi al PSD.

Citeşte şi:

Un avertisment pentru viitor: conform IRES, Barna are pondere dublă a votanților de vârstă 18-24 față de Iohannis și tot dublu la studii superioare!

Rezultatele finale din primul tur al alegerilor prezidențiale: Klaus Iohannis – 37,82 %, Viorica Dăncilă – 22,26%, Dan Barna – 15,02%

#Observatorlavot: Cum a arătat ziua votului în țară, prin ochii celor care au vegheat la corectitudinea alegerilor

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime
HOROSCOP
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime