Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2019, este prima femeie din politică care a bifat, în mai puţin de doi ani, cele mai multe premiere: a fost prima femeie prim-ministru, prima femeie preşedinte al celui mai mare partid din România şi prima femeie candidată a PSD la alegerile pentru şefia statului.
Drumul de la Teleorman la Palatul Victoria
Viorica Dăncilă este membru PSD din 1996. a fost 9 ani europarlamentar S-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiori de Vede, făcând parte din organizaţia judeţeană Teleorman, la fel ca şi Carmen Dan.
Este căsătorită cu Cristinel Dăncilă. Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin, pe care l-au înfiat când acesta avea cateva săptămâni.
Dăncilă a urmat Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982). În 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti.
În perioada 2004 – 2006 a urmat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Administraţie Publică.
Ea a devenit membru al PSD în 1996, ajungând în 2015 președinte al organizației de femei a PSD.
Din ianuarie 2009, pană la numirea în funcție de prim-ministru în ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar din partea PSD. Pe timpul mandatului, aceasta a fost vicepreședintă a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membră în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.
Dăncilă a deținut și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.
Un mandat de un an şi opt luni, la Palatul Victoria, cu conflicte atât cu preşedintele Klaus Iohannis cât şi cu liderul PSD Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă a reuşit să reziste cel mai mult la Palatul Victoria, în guvernarea PSD în care Liviu Dragnea a schimbat doi premieri, după doar şase luni de mandat, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.
Primul a fost demis de propriul partid, prin moţiune de cenzură, un paradox în Parlament, care a constituit, de asemenea, o premieră în politica românească. În cazul lui Tudose, acesta a demisionat din funcţie, tot după şase luni de mandat.
În ianuarie 2019, Dăncilă a fost numită premier și a devenit astfel prima femeie din istoria României care ocupă această funcție și al treilea premier al țării în șapte luni.
A fost premierul care a anunţat, imediat după liderul partidului, Liviu Dragnea, că România va muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, declanşând un întreg scandal diplomatic, în condiţiile în care o astfel de decizie se ia doar de către preşedintele Klaus Iohannis.
Acela a fost momentul în care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, iar relaţiile instituţionale s-au răcit din ce în ce mai mult.
Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a reuşit să ţină PSD unit, după ce preşedintele partidului a fost condamnat la închisoare, imediat după un alt eşec, la alegerile europarlamentare. Aceasta a devenit preşedintele PSD şi, ulterior, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Mandatul său la Palatul Victoria se încheie după ce Guvernul a fost demis, de Parlament, prin moţiune de cenzură, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale. Aceasta nu a renunţat, însă, nici la candidatura pentru şefia statului şi nici la şefia PSD.
Viorica Dăncilă, cel mai ironizat premier al României, pentru gafele de exprimare
Preşedintele PSD s-a remarcat, de la preluarea mandatului la Palatul Victoria, prin mai multe gafe de exprimare. Aceasta a pronunţat „sex” în loc de „Cex”, a afirmat că „România devastează Franţa”, în loc de devansează.
„Vom analiza într-o şedinţă anterioară”, a spus ea, cu alt prilej, la Palatul Victoria. Viorica Dăncilă mai declarat, despre Guvern că „reduce democraţia”, a spus că că datele oficiale ale INS infirmă „predilecţiile” Opoziţiei şi a vorbit despre „deconcesionarea” în loc de „descongestionarea traficului”, când a anunțat despre realizarea drumului-expres în regim de autostradă Craiova – Pitești.
La depunerea candidaturii de prezidenţiabil, a afirmat: „Nicio mamă din această țară să nu-i mai fie frică ( sic!) că nu va mai primi salariul sau alocaţia”
Asta după ce, la începutul mandatului, devenise celebră, în glumele de pe paginile de socializare, pentru dezacordul: „Orice om îi este teamă de o plângere penală”.
Vorbind despre candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, Dăncilă a spus că „există prezumția de vinovăție” și că aceasta trebuia să își lămurească situația înainte să „acceseze” funcția. Apoi, a corectat „să acceseze” cu „să acceadă”.
Ce avere are Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă are un teren intravilan de 544 de metri pătrați în Brașov, un teren intravilan de 1.200 de metri pătrați în comuna Giurgița din județul Dolj, dar și un teren agricol, de 2 hectare, în aceeași comună.
Familia Dăncilă are o casă de vacanță de 417 metri pătrați în Brașov, la Predeal, o casă în Dolj, dar și două apartamente, în Videle și Ploiești, de 100 de mp şi 4 mp. Casa şi apartamentul din Ploieşti sunt primite moştenire.
Şefa PSD are un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii în valoare de 5.000 de dolari.
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale are opt conturi în bănci unde a strând peste 518 mii de lei.
De asemenea, Viorica Dăncilă are și un cont de pensii private în valoare de aproape 44.000 de lei, în timp ce premierul mai deține și 57.615 euro în patru conturi şi 18.233 de dolari într-un alt cont bancar.
La capitolul venituri, Viorica Dăncilă are, ca premier, un venit de peste 142 de mii de lei. Ea a primit şi suma de 32.628 de euro de la Parlamentul European. Soțul său, Cristinel Dăncilă, a obținut de la OMV Petrom Pitești venituri de 325.949 lei, în anul fiscal precedent.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Cine sunt contracandidații Vioricăi Dăncilă. Vezi lista candidati la alegeri prezidentiale 2019
Vezi cand sunt alegerile prezidentiale 2019
Cum afli unde votezi la alegerile prezidentiale