Ouale
– spatiile de depozitare si vanzare a oualor trebuie sa fie racoroase, separate, fara miros strain, ferite de razele soarelui sau de alta sursa de caldura;
– evitati cumpararea oualor a caror coaja e murdara sau crapata, dar si a celor care sunt comercializate in spatii deschise;
– la spargere, ouale nu trebuie sa aiba albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;
– verificati ca data ouatului sa fie marcata, necodificat, astfel: zi/luna/an, pe fiecare ou. In cazul oualor preambalate sau ambalate marcarea sa fie facuta si pe ambalaj;
– ouale de rata trebuie consumate numai dupa o fierbere obligatorie de 15 minute.
Vopseaua de oua
– urmariti incadrarea produsului in termenul de valabilitate;
– verificati daca pe ambalajul de prezentare a produsului sunt mentionati colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei in lista ingredientelor conform normelor sanitare in vigoare;
– nu utilizati la vopsirea oualor vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile, pentru ca poate fi periculoasa pentru sanatate.
Carnea de miel
– trebuie cumparata numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete). Carnea trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar;
– trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala atunci cand este apasata cu degetul, sa nu fie lipicioasa si urat mirositoare.
Bauturile alcoolice
– lichidul trebuie sa aiba culoare corespunzatoare sortimentului, sa fie limpede si fara depuneri sau impuritati in suspensie;
– la intoarcerea bu-teliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure, sa prezinte impuritati sau sa curga;
– eticheta trebuie sa cuprinda: denumirea produsului, adresa producatorului, volumul net, concentratia alcoolica, data durabilitatii minimale, categoria de calitate si continutul de zaharuri.
Ciocolata si produsele zaharoase
– pe etichetele acestor produse trebuie sa fie scrise: denumirea produsului, numele si adresa producatorului, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare;
– este obligatoriu ca produsele din import sa aiba etichete cu elemente de identificare si informare traduse in limba romana;
– la ciocolata se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente, iar in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura.