Mergi direct la conținut »
500 de milioane de europeni, în pericol. Viorica Dăncilă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Cum comentează presa internaţională situaţia din România: „Premierul Dăncilă, o marionetă a puterii”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 13 august 2018, 21:59

În aceste zile de cumpănă, când România este împărțită în două tabere, iar imaginea Jandarmeriei a avut mult de suferit, e interesant de aflat cum comentează presa internaţională situaţia din țara noastră.

Ad placeholder

Cele mai dure crticie analize vin din publicaţiile de limbă germană, după ce o echipă a televiziunii publice din Austria a fost agresată de jandarmi, în timp ce relata din mijlocul manifestanţilor adunaţi vineri, 10 august, în Piaţa Victoriei.

  • Sub titlul „Premierul Dăncilă este o marionetă a puterii”, ziariştii cotidianului german Handelsblatt o descriu pe şefa Guvernului de la Bucureşti drept o unealtă în mâinile preşedintelui PSD. Pe un ton ironic, jurnaliştii scriu că premierul României, Viorica Dăncilă, s-a remarcat, la proteste, prin absenţă şi îşi informează cititorii că o vor vedea mai des în prima parte a anului viitor când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Dacă va mai fi în funcţie. Die Welt scrie că ministrul de Interne a scuzat acţiunile turbate ale Jandarmeriei şi a vorbit despre huligani periculoşi care au atacat statul. O imagine sumbră, constată publica germană, venită dintr-o ţară care va fi lider peste celelalte statele ale Uniunii Europene în primele şase luni ale anului viitor.
  • Situaţia de la Bucureşti este analizată în Bloomberg din perspectiva apartenenţei la Uniunea Europeană. România a zguduit blocul comunitar călcând pe urmele Ungariei şi Poloniei în încercarea de a politiza sistemul judiciar şi de a proteja oficialii corupţi. Prezenţa la această manifestaţie sugerează că mişcarea născută acum un an şi jumătate încă are puls chiar dacă pierduse din elan în ultima vreme, constată jurnaliştii americani.
  • Politico publică un editorial cu titlul Democraţia sub asediu în România şi atrage atenţia că reacţia Guvernului la protestele paşnice reprezintă o amintire dureroasă a fragilităţii democraţiei. Pe siteul său, Euronews insistă asupra forţei pe care a demonstrat că o are comunitatea românească din afara graniţelor. Având în vedere puterea simbolică pe care o deţine diaspora, nu e de mirare că, simţind o ameninţare iminentă, prima reacţie a Guvernului român a fost instinctuală şi lipsită de tact.  Violenţele de vineri, din Piaţa Victoriei, au fost menţionate şi la Bruxelles. Un jurnalist austriac a cerut Comisiei Europene o reacţie, după ce un cameraman al televiziunii publice austriece a fost agresat de forţele de ordine. Comisia Europeană a avut, însă, un răspuns ezitant, comentează ziarul austriac Der Standaard, citat de Digi 24.
Ad placeholder

În acest context, un jandarm în rezervă și-a depus livretul militar, în semn de protest față de violențele colegilor săi.


Citește și: Jandarm plecat în Germania cu alți 11 colegi: ”Conducerea Jandarmeriei a ajuns să execute ordine politice”


 

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close