Dacă te hotărăști să faci acest pas, în acest articol vei putea găsi câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont pentru a nu fi păcălit și pentru a te putea bucura liniștit de mașina mult visată.

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină second hand din străinătate?

Înainte de orice trebuie să-ți stabilești un buget. Acesta trebuie să acopere prețul de achiziție al mașinii, costurile de drum (numere de tranzit, carburant, vignete și transport cu platforma, dacă optezi pentru această variantă) și taxele de înmatriculare în România.

Trebuie să te decizi din ce țară vei cumpăra mașina. Cele mai multe mașini second hand înmatriculate în țara noastră sunt aduse din Germania, însă acestea provin și din Austria, Franța, Olanda, Belgia, Italia și chiar din Spania. 

Apoi, urmează să te hotărăști asupra mărcii, modelului și a dotări pe care le dorești pentru conforrtul tău și al familiei tale.

Pentru asta va trebui să intri pe unul dintre site-urile specializate de anunțuri vânzări mașini second hand și să cauți mai multe oferte din care să o poți alege pe cea care întrunește toate criteriile tale. Cele mai populare platforme în rândul românilor sunt site-urile www.mobile.de și www.autoscout24.com, Acestea au avantajul că oferă și versiune în limba română.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Odată ce te-ai hotărât asupra mașinii pe care dorești să o cumperi, trebuie să iei imediat legătura cu dealer-ul sau cu proprietarul acesteia.

Dacă vrei să achiziționezi mașina de la proprietar trebuie să știi că prețurile sunt mai mici la ei. În acest caz, însă, nu vei primi asistență în ceea ce privește obținerea numerelor de tranzit mai ales din cauză că mulți dintre aceștia nu vorbesc limba engleză. De aceea, ideal este să știi germana sau să ai pe cineva care să te ajute să comunici.

Nu în ultimul rând, trebuie să obții numerele temporare, care îți permit să aduci mașina în România. Pentru asta este nevoie ca mașina să aibă făcută inspecția tehnică. Că se le obții, poți apela chiar la dealer-ul de unde ai cumpărat masina, contra cost, sau să faci demersul pe cont propriu, la unul dintre birourile de înmatriculare din zonă. Plăcuțele sunt valabile 30 de zile.

În ceea ce privește transportul există trei variante de călătorie, și anume:

Transportul cu avionul. Este cea mai avantajoasă variantă pentru a ajunge în țara de unde cumperi mașina. Optează pentru o companie low-cost și ia-ți biletele din timp, cu cel puțin două luni înainte. Pentru asta poți folosi site-ul www.momondo.ro.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Transportul cu autocarul. Avantajul este că tarifele sunt fixe pentru călătoria cu autocarul. Marele minus al acestui tip de transport o reprezintă timpul mare pe care îl petreci pe drum.

Transportul personal cu mașina. Este o variantă avantajoasă deoarece poți stabili traseul în funcție de necesități și te poți opri oricând dorești. Costul unei astfel de călătorii variază în funcție de consumul mașinii cu care faci deplasarea. Călătoria va fi avantajoasă dacă sunt mai multe persoane care vor împărți cheltuielile. Nu uita să cumperi vignetă valabilă pentru țările pe care le tranzitezi!

Parc auto masini second hand

Ce verifici la o mașină second hand din străinătate?

Când cumperi un autoturism second hand din străinătate trebuie să acorzi o atenție deosebită anumitor aspecte.

Pentru a fi sigur că achiziționezi o mașină în stare tehnică bună, care să te scutească de surprize neplăcute pe drumul către România, trebuie să verifici următoarele detalii:

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
  • Lonjeroane, șuruburi prindere portiere, aripi;
  • Nivelul de încărcare al bateriei;
  • Nivel fluide (antigel, lichid de frână, lichid servodirecție);
  • Nivelul și culoarea uleiului;
  • Servodirecție;
  • Stare arcuri + amortizoare punte față și punte spate;
  • Nivel uzură discuri + plăcuțe de frână;
  • Profilul, nivelul de uzură și Codul DOT anvelope (n.n. – Department of Transportation = vârsta anvelopelor);
  • Roata de rezervă (și starea roții – DOT, uzură);
  • Echipamentele electrice ale mașinii (oglinzi laterale, geamuri față+spate, scaune cu reglaj electric, trapă, etc.);
  • Instalația de climatizare (aer condiționat + căldură);
  • Parbriz fără ciobituri/crăpături;
  • Geamuri laterale + lunetă;
  • Gradul de uzură al interiorului;
  • Lumini (faruri fază lungă, fază de întâlnire, poziții, stopuri, stop central, semnalizare, lampă ceață, proiectoare, marșarier);
  • Linie + luciu caroserie (nuanță vopsea, îndoituri, rugină).

Pentru a verifica mai amănunțit mașina poți solicita un test de rampă, dar numai la dealerii care dispun de service.

După ce ai verificat toate ceste detalii, solicită un test-drive. În acest mod vei putea constata comportamentul mașinii în mers și vei putea verifica următoarele aspecte:

  • Sistemul de frânare – mașina nu trebuie să „tragă” stânga/dreapta la o frânare violentă (frânare de urgență);
  • Cutia de viteze – în cazul unei cutii manuale, verifică fiecare treaptă de viteză și marșarierul;  în cazul unei transmisii automate, fii atent dacă aceasta schimbă liniar treptele de viteză;
  • Zgomote nedorite – există șanse mari la mașinile care au peste 100.000 km rulați;
  • Direcția – se verifică efectuând o cursă maximă la ambele capete și în punctul central. 

Ce acte primești când cumperi o mașină second hand?

Odată ce ai bătut palma cu dealerul/proprietarul, verifică atent documentele pe care le vei primi la cumpărare, și anume:

  • Actele mașinii (carte de identitate și certificat de înmatriculare);
  • Actul de vânzare-cumpărare;
  • Dovada că maşina a fost radiată în cazul unei înmatriculări anterioare; atestarea constă fie într-un document separat, fie într-o ştampilă pe certificatul de înmatriculare/cartea de identitate).

De aceste documente vei avea nevoie ca să onții numerele temporare, care îți permit să aduci mașina în România. Pentru asta e nevoie ca mașina să aibă făcută inspecția tehnică.

Ca să obții plăcuțele poți să apelezi contra-cost la dealerul/proprietarul de unde ai cumpărat mașina sau să faci demersul pe cont propriu la unul dintre birourile de înmatriculare din zonă. Plăcuțele sunt valabile 30 de zile.

Ce faci cu mașina second hand când o aduci în România?

Odată ce ai ajuns în România, trebuie să urmezi câțiva pași pentru a înmatricula autoturismul. Iată care sunt acești pași:

1. Mergi la Registrul Auto Român (RAR)

Aici vei obține cartea de identitate și certificatul de autenticitate și ITP-ul. Îți recomandăm să-ți faci o programare online imediat după ce ai cumpărat mașina.

Pentru înscrierea la RAR ai nevoie de următoarele documente:

  • Act de identitate solicitant;
  • Cerere activitate RAR;
  • Documentul de înmatriculare din țara de origine;
  • Certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele fabricate după 31.08.2018).

2. Mergi la ANAF

Aici vei obține certificatul de atestare fiscală. Pentru asta trebuie să ai actul de vânzare-cumpărare și cartea de identitate a mașinii traduse și legalizate.

3. Mergi la administrația financiară

Aici vei înscrie mașina pe numele tău. Dosarul trebuie să conțină contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate a mașinii obținută la RAR, actul de identitate al posesorului și fișa de înmatriculare. Aceste documente trebuie prezentate atât în original, cât și în copie.

De asemenea, mai trebuie să completezi o cerere-tip pe care o primești la sediul Primăriei. După ce vei primi decizia de plată vei putea merge la casierie pentru achitarea sumei respective.

4. Mergi la companie de asigurări

Va trebui să închei o poliță de asigurare obligatorie RCA. Fără aceasta, nu vei putea înmatricula autoturismul. Prețul RCA diferă în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, dar și de istoricul șoferului.

5. Mergi la CEC

Aici vei plăti taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare. Contravaloarea acestui document se mai poate achita și prin Internet Banking, virament bancar și mandat poștal.

Pe documentul de plată vor fi înscrise codul numeric personal, numele și prenumele beneficiarului serviciului solicitat, contul IBAN, codul fiscal al Instituției Prefectului, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.

Cum cumperi o mașină second hand din străinătate și ce faci după ce ai adus autoturismul în țară

Ce acte trebuie pentru înmatricularea mașinii second hand?

După ce ai obținut toate actele despre care am vorbit anterior va trebui să mergi la Poliție pentru a depune dosarul pentru înmatriculare auto.

Dosarul trebuie să conțină următoarele acte:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale (primărie);
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului (original şi copie);
  • Copia contractului de asigurare RCA;
  • Contractul de vânzare cumpărare (original şi copie);
  • Certificatul de atestare fiscală ANAF;
  • Cartea de identitate a vehiculului (original şi copie);
  • Plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare și documentele eliberate de autoritățile străine;
  • Dovada inspecției ITP;
  • Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (se achită prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor);
  • Dovada plății timbrului de mediu și CMR, dacă autoturismul a fost adus pe platformă.

Ce taxe plătești pentru o mașină second hand din străinătate?

După cum se știe, taxa de primă înmatriculare a fost suspendată în anul 2017. Înscrierea în circulație a unui autoturism second hand adus din străinătate în 2021 presupune anumite costuri.

Iată ce taxe trebuie să plătești pentru a-l înmatricula:

  • Traduceri autorizate ale documentelor necesare înmatriculării vehiculului = 60 de lei;
  • Obținerea numerelor provizorii și a asigurării RCA pe trei luni (perioada de valabilitate  a numerelor provizorii) = 300 de lei;
  • Verificarea tehnică a mașinii și certificarea autenticității vehiculului la Registrul Auto Român = 450 de lei. 
  • Asigurarea obligatorie RCA valabilă minimum șase luni = 350 de lei;
  • Taxa pentru eliberarea talonului = 37 de lei;
  • Taxa pentru plăcuțele de înmatriculare = 40 de lei pentru cele aleatorii și 80 de lei pentru cele preferențiale.

Costurile sunt estimative deoarece ele variază în funcție de tipul autoturismului, vârsta proprietarului, județul în care se înmatriculează mașina și prețurile serviciilor de traducere și copiere documente.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
FANATIK.RO
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
FANATIK.RO
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI