Cum dovediti ca sunteti asiguratAveti probleme de sanatate si urmeaza sa va prezentati la una dintre institutiile medicale pentru tratament? Pentru a face acest lucru gratuit aveti nevoie de actele ce va dovedesc calitatea de asigurat.


Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va spun, in functie de categoria sociala din care faceti parte, cu ce documente trebuie sa va prezentati la spital:
Minorii de pana la 14 ani – Certificatul de nastere.
Copii de la 14 la 18 ani – Cartea de identitate.

Tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani (care nu realizeaza venituri din munca) au nevoie de act de identitate, de adeverinta sau carnetul de elev vizat la zi si de declaratia pe proprie raspundere sau document eliberat de organul fiscal teritorial din care sa rezulte ca nu au realizat venituri din munca.

Absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar – Actul de identitate si o hartie care sa ateste absolvirea liceului.

Studentii (care nu lucreaza) – Actul de identitate, declaratia pe proprie raspundere ca nu lucreaza si adeverinta sau legitimatia de student vizata la zi.

Salariatii – Actul de identitate si adeverinta eliberata de angajator care poarta viza casei de asigurari de sanatate.
Somerii – Actul de identitate si carnetul si/sau adeverinta eliberata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).

Persoanele fara venit obligate sa se asigure – Actul de identitate si ultima chitanta de plata in care este stipulata perioada pentru care s-a facut plata.

Pensionarii – Actul de identitate, fotocopie dupa decizia de pensionare si ultimul talon de pensie.
Beneficiarii de ajutor social – Actul de identitate si adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte ca se incadreaza in categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social conform Legii nr. 416/2001.

Persoanele cu handicap – Actul de identitate, certificatul de incadrare intr-un grad de handicap, vizat periodic, si documentul eliberat de unitatile fiscale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile.

Detinutii politici (certificatul din care reiese ca se incadreaza in prevederile Legii nr. 118/1990, Eroii Revolutiei din decembrie 1989 (certificatul de erou) Veteranii de razboi (Legitimatia de veteran) plus, pentru fiecare din aceste categorii, actul de identitate, si dovada ca nu realizeaza venituri impozabile, altele decat cele din pensii.

Femeile insarcinate (fara nici un venit sau care au venituri sub salariul minim brut pe tara) – Actul de identitate, adeverinta medicala si documentul eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile sau, pe baza documentelor justificative, ca au sub salariul de baza minim brut.

Lauzele (care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara) – Actul de identitate, certificatul de nastere al copilului si documentul eliberat de administratia financiara, din care sa reiasa ca nu au venituri impozabile sau, pe baza documentelor justificative, ca realizeaza venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Persoanele in concediu pentru cresterea copilului – Actul de identitate si decizia emisa de directiile teritoriale de munca, familie si egalitate de sansa si ultimul talon de plata a indemnizatiei de crestere a copilului.


 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
RECOMANDĂRI