invatat si multa teorie, iar examenele pe care candidatii trebuie sa le sustina pentru a obtine carnetul de sofer sunt foarte exigente.
scoala de soferi amatori (categoria B) dureaza o luna de zile si totalizeaza 30 de ore de traseu, care sunt impartite in doua sau trei sedinte saptamanale. Mai multe detalii am aflat de la Ion Citireag, instructor auto independent. in paralel cu orele de practica, elevii trebuie sa urmeze si cursuri de legislatie rutiera (18 ore), prim ajutor (doua ore), conduita preventiva (cinci ore) si cunoasterea autovehicului (cinci ore). in functie de preferinte, puteti opta fie pentru o scoala de soferi privata, fie pentru un instructor independent. Dupa finalizarea orelor de traseu si a cursurilor de teorie, candidatul sustine primul sau examen scris, de legislatie rutiera, la scoala. Acesta este tip grila, la fel ca si cel cu politia, iar pentru a putea merge mai departe, candidatul trebuie sa obtina minimum 22 de puncte. Daca ia acest examen, aspirantul la carnetul auto isi depune dosarul la politia rutiera judeteana sau la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru programare la examenele cu reprezentantii politiei, respectiv sala si traseul.
Dosarul trebuie sa contina urmatoarele acte: fisa de scolarizare, cerere de inscriere la examen, chitanta pentru plata taxei de examinare de 47.000 lei vechi, cazier, aviz psihologic, fisa medicala tip A-B, copie dupa diploma de studii (se cer minimum patru clase), copie dupa buletin).
O data programarea facuta, candidatul se va prezenta la examenul de sala, unde trebuie sa obtina tot un minimum de 22 de puncte, maximum fiind 26 de puncte. Daca trece de sala, candidatul poate sustine examenul de traseu, dar daca il pica, trebuie sa se reprogrameze pentru examene.
Sala se poate da in aceeasi zi cu traseul sau se poate amana, dar nu cu mai mult de 90 de zile.
Pentru sustinerea examenului de traseu elevul va plati inca o sedinta de soferie, in valoare de cateva sute de mii de lei (taxa pentru masina).
Pretul pentru orele de soferie difera de la o scoala la alta si variaza, in principal, in functie de masina pentru care optati. Cursurile pe un autoturism Dacia 1310 sunt cele mai ieftine, iar cele mai scumpe sunt cele pe Dacia Logan sau masini de fabricatie straina.