Mai ales ca majoritatea pensionarilor au frigidere sau racitoare vechi, cu un consum mare de energie electrica.
Totusi, in unele zile de iarna mai calde, alimentele se pot strica. Pentru a nu fi nevoiti sa folositi frigiderul, va prezentam azi cateva modalitati de pastrare a alimentelor fara frigider.
3 Branza. O invelim intr-o carpa curata (inmuiata in bere calduta) sau intr-o hartie metalizata.
3 Carnea cruda. Se inveleste intr-un tifon, peste care presaram un strat compact de praf de mangal (carbune de lemn). Vasul cu pachetul de carne astfel acoperit va fi pastrat intr-un loc racoros si bine aerisit.
3 Carnea fiarta sau fripta. Se pastreaza acoperita cu tifon, sau cu un clopot de sita deasa metalica. (Atentie! Nu acoperiti carnea cu un vas sau cu un clopot de sticla si nici cu hartie pergament sau metalizata pentru ca impiedica aerisirea).
3 Laptele fiert. Acoperiti vasul cu o oala de pamant nezmaltuita, udata din belsug in exterior cu apa rece. Cel mai indicat este un ghiveci de flori al carui orificiu va fi astupat. Stropiti din cand in cand ghiveciul sau vasul din argila pentru a-l mentine umed. Evaporarea apei determina scaderea temperaturii in interior, ferind laptele de alterare.
3 Lamaia. Afundati lamaia intr-un mic borcan cu apa rece; schimbati apa, la fiecare doua zile.
3 Legumele verzi trebuie ferite de soare. Trebuie tinute in intuneric, intr-un loc bine aerat invelite intr-o carpa umeda.
3 Ouale pot ramane luni de zile in perfecta stare daca le ungem coaja cu un strat subtire, omogen, de grasime (untura sau untdelemn). Astfel tratate, ouale se lasa cateva ore in aer liber pana se formeaza o pojghita aproape imperceptibila, apoi, invelite in hartie lucioasa sau foita, vor fi depozitate unul cate unul intr-o ladita de lemn.
3 Pestele crud va fi pastrat cel mult 12 ore la intuneric, invelit intr-o carpa inmuiata in otet de vin. I se vor scoate de la inceput maruntaiele, introducandu-se in loc cateva bucati de mangal (carbune de lemn).
3 Pestele gatit nu trebuie pastrat decat de la o masa la alta, sub o sita metalica sau din material plastic, la intuneric si racoare.
3 Pasarile taiate. Li se scot maruntaiele si se umplu cu carbuni de lemn. Acoperim bine corpul pasarii taiate (oparite si jumulite) cu o carpa udata cu otet de vin. Putem pastra astfel pasarea taiata timp de 12-24 de ore, intr-un loc bine aerisit si racoros.
3 Untul. Impachetati-l in hartie metalizata sau in hartie pergament. Acoperiti-l cu un ghiveci de lut. Poate fi tinut mai mult timp in hartie metalizata in apa rece.