Școlile sunt închise, la fel și locurile de joacă, ieșitul în parc trebuie restricționat pentru limitarea contagiunii. Practic, zi de zi, părinții și copiii trebuie să supraviețuiască împreună, între patru pereți. În plus, în ciuda recomandărilor, nu toți profesorii țin lecții online.

Sfaturile unui psiholog sunt mai mult decât prețioase pentru a ne menține echilibrul și a nu le transmite copiilor panică.

E foarte important să vorbească cu copiii, să le explice pe înțelesul lor ce se întâmplă, de ce stau mami și tati acasă sau lucrează de acasă. Copilul are nevoie să înțeleagă că e o situație temporară și că este în siguranță. Copiii, mai mult decât noi, au nevoie să le transmitem în continuu că sunt în siguranță.

Cătălina David, psihoterapeut:

„Avem noi nevoie să ne păstrăm o stare în care să ne simțim în siguranță pentru că altfel mesajul pe care îl vor primi copiii este că mama se îngrijorează, e non stop cu ochii la televizor. Nici noi nu înțelegem foarte bine aceste statistici. Cu atât mai rău este pentru un copil să audă de zeci de ori repetându-se în decursul unei zile la televizor câți morți, câți bolnavi au mai apărut. Sunt lucruri care îi impactează neplăcut și ar fi bine să îi ferim de lucrurile acestea”, explică psihoterapeutul Cătălina David.

Să fim mai blânzi cu noi și cu copiii noștri

E necesară puțină organizare în această perioadă, dar nu militărește, mai crede specialistul. „Noi ca părinți, am avea nevoie să fim puțin mai blânzi cu noi, să mai lăsăm puțin din perfecționismul nostru, din dorința de a avea copilul un timp limitat pe care îl petrece în fața ecranelor. Nu este momentul să introducem disciplină și lucruri foarte stricte în perioada asta, putem să îi lăsăm să se uite puțin mai mult la desene. Și să încercăm să facem o agendă ca să organizăm timpul copilului mai bine, atunci când în agenda noastră sunt mai multe lucruri prioritare la muncă, în cazul în care muncim”, explică psihologul.

Cu toate că vizitele trebuie limitate, e bine ca cei mici să rămână în contact cu cei din familie. „utem să-i rugăm pe prieteni, pe rudele de la distanță să ne ajute să le spună povești, să le punem o tabletă, un telefon și să stea de vorbă cu bunica, să spunem, care îi citește o poveste, îi cântă, îl învață să deseneze. Avem nevoie să ne adaptăm și să fim creativi ca să ieșim cu bine psihic întregi după această perioadă”, concluzionează Cătălina David.

Citeşte şi:

Bucătarul celui mai bun restaurant din lume oferă lecții de gătit în vremea coronavirusului pentru toată lumea | VIDEO

Pentru Raed Arafat: Dacă persoana din stat care a făcut public proiectul e ”iresponsabilă”, cum sunt cei care cred că pot decide pentru o țară fără ca cetățenii să afle nimic?

Șoferii de TIR care străbat Europa, prin mijlocul pandemiei, cu orice risc. „Dacă ne oprim și noi, atunci chiar că se oprește lumea!”