MENIU CAUTĂ
08 Dec. 2018 15:00

AUDIO / Cum se aude vântul pe planeta Marte. Sonda InSight a făcut o înregistrare spectaculoasă

Distribuie

NASA a anunțat vineri, 8 decembrie, că a "auzit" pentru prima oară "sunetele" planetei Marte. Sonda InSight, care a amartizat săptămâna trecută, a înregistrat vibrațiile cauzate de vântul de pe Marte, relatează CNN.

Sunetului vântului de pe Marte a fost înregistrat de un senzor de presiune al aerului și de un seismometru, iar adierea a făcut ca panourile solare să se miște puțin.

„Senzorii lui InSight au capturat suflul încet al vibrațiilor cauzate de vântul, estimat să aibă o viteză de circa 5-7 metri pe secundă, pe 1 decembrie, dinspre nord-vest spre sud-est. Această înregistrare nu a fost planificată”, a precizat NASA, care sugerează că sunetul vântului de pe Marte se aude cel mai bine la căști sau la subwoofer.

Aceasta va fi și singura înregistrare a vântului, deoarece seismometrul va fi mutat pe brațul robotic al sondei, care va fi pus pe suprafața planetei.

Deocamdată, seismometrul se află pe corpul sondei, urmând a fi depus pe solul marţian pentru a surprinde vibraţiile care traversează interiorul lui Marte, aşa cum sunt undele seismice, sau undele provocate de impactul cu meteoriţi. Odată instalat pe sol, instrumentul va fi protejat de vânt cu o cupolă.

Cercetătorii de la NASA au explicat că mica densitate a atmosferei marţiene (1% din cea a atmosferei terestre) modifică percepţia asupra vântului care este înregistrat pe frecvenţe joase. Thomas Pike descrie aceste sunete ca pe un „huruit distant”.

„Urechea noastră nu este obişnuită să recunoască acest sunet”, a adăugat cercetătorul britanic.

În 1976 sondele americane Viking 1 şi 2 au înregistrat, de asemenea, vântul marţian prin intermediul seismometrelor, însă înregistrările nu sunt de bună calitate şi au surprins nişte frecvenţe pe care urechea umană nu le poate detecta.

„Sunt primele 15 minute de date adunate de una dintre părţile componente ale seismometrului. Este ca şi când un drapel ar fi fost umflat de vânt”, a explicat cercetătorul britanic Thomas Pike, de la Colegiul Imperial din Londra, responsabilul ştiinţific care se ocupă de acest instrument, adăugând că sunetul este produs de circulaţia aerului dintr-o „altă lume”, citat de Agerpres.

De asemenea, sonda InSight a trimis și o nouă fotografie. În cadru apare brațul robotic, iar în plan secund suprafața planetei. Cele două aparate foto de la bord au transmis, până acum, 48 de fotografii spectaculoase ale sondei şi ale mediului din apropierea sa.

Iată primele imagini de pe Marte, trimise de sonda InSight. Vezi ce a găsit pe Planeta Roșie!

În următoarele trei luni, inginerii NASA vor pune la sol, cu ajutorul unui braţ robotizat al sondei, două instrumente – seismometrul şi un instrument pentru măsurarea temperaturii la câţiva metri adâncime în subsolul marţian.

Sonda InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie, după ce decolase în luna mai, şi se află în stare bună de funcţionare. Panourile sale solare s-au extins şi alimentează în prezent bateriile sondei.

FOTO | Numele membrilor trupei Goodbye to Gravity, pe Marte! Gestul emoționant făcut de un om de știință

 

  • FOTO & VIDEO – NASA

Citește și… Fiță în 1918, praf în 2018. Calea ferată, liantul care a modernizat România după Marea Unire, e la pământ după 100 de ani și are nevoie de investiții. Trenurile circulă la viteze din anii 1870


 

Citește mai multe despre Marte, nasa și Sonda spațială InSight pe Libertatea.

Comentarii