Mergi direct la conținut »
Cum se triplează prețul cartofilor. Drumul "mâncării săracilor" de la producător la consumator
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Cum se triplează prețul cartofilor. Drumul „mâncării săracilor” de la producător la consumator

Cartoful era "mâncarea săracului" în comunism, însă acum este pe cale să devină o adevărată trufanda. Cartofii sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în România, în ultimul an: față de decembrie 2017, prețul cartofilor a crescut cu 39,64%. Mai mult, de la plantație la farfurie, prețul kilogramului de cartofi aproape se triplează. Libertatea a încercat să afle care este cauza.

De Daniel Ionașcu,

Iată ce am aflat:

  • România nu își poate procura din producție proprie tot necesarul de consum.
  • Producătorii din țară au vândut în toamna lui 2018 kilogramul de cartofi cu 0,8-0,9 lei. Acum, costul la fermier este de 1,4-1,5 lei pe aceeași cantitate.
  • Totuși, prețul este între 2,5 și 2,7 lei pe kilogram la raft. Există și retaileri care vând cu 3,5 lei kilogramul de cartofi, în funcție de ambalare.
  • Producătorii spun că de vină este recolta foarte mică din toată Europa, din 2018. Aceștia mai acuză intermediarii și lanțurile de magazine că dublează sau triplează prețul pe care îl obțin de la producătorii români.
  • Comercianții afirmă că prețul este decis de piața liberă, iar seceta a fost principala cauză a scumpirilor.
  • Vor fi noi scumpiri ale cartofilor, prețul urmând a ajunge la 4,5 lei pe kilogram în curând, potrivit estimărilor producătorilor.

Ce spun producătorii

„Când producția este mică, prețul este mare”, spune inginerul Romulus Oprea, președintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România. Fost cercetător științific la Institutul de Cercetare și Producție a Cartofului (ICPC) Brașov, acesta deține acum firma Romion Agri & Co, unde produce cartofi pentru sămânță și de consum.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Acesta susține că o cauză a scumpirilor o constituie producția foarte mică din 2018 din principalele state producătoare ale Europei. De asemenea, el acuză retailerii din România că iau cartofii la preț foarte mic de la producătorii locali și „dublează sau triplează” prețul la raft.

„Acum (în 2018 – n.r.), producția a fost mică în toată Europa. Avem producție mai mică la primii cinci producători – Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Franța -, plus Polonia. Ca suprafață, Polonia este cel mai mare producător din UE. Producția cartofului de consum era în 2017 de 50-52 de tone la hectar, dar în 2018 a fost o scădere de 35-40%. (…).

Prețul de cost al fermierilor români, din cauza condițiilor meteo extreme a fost, în 2018, de 70-75 de bani pe kilogram. În toamnă, majoritatea fermierilor, 70%, au vândut marfa la prețuri de 80-90 de bani pe kilogram. Acum, prețul în fermă ajunge la 1,4-1,5 lei pe kilogram. Prețul mediu ponderat ar fi de un leu-un leu și zece bani. Apoi vin intermediarii și lanțurile de magazine, care dublează sau chiar triplează prețul”, ne-a declarat Romulus Oprea.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Spre comparație, în urmă cu un an, în ianuarie 2018, prețul la poarta fermei era de 0,8-0,9 lei pe kilogramul de cartofi, în vrac.

Chiar dacă producția statelor din Europa a scăzut puternic, România se află chiar și sub aceste niveluri.

„Fermele profesioniștilor au produs 20 de tone în 2018, față de o medie normală de 25-30 de tone. Dacă punem și pe nea Gheorghe de la țară, media e de 16 tone. Avem și noi fermieri care scot 50 de tone câteodată, dar acestea sunt excepții”, adaugă președintele Federației Cartofului.

Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
Recomandări
Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
 

Cartofii românești din producția 2018 sunt pe terminate. Importurile vor crește prețurile

Cartofii din producția internă a anului trecut nu se mai găsesc în silozuri sau magazii, ca atare se va ajunge la importuri și, implicit, la prețuri mai mari în magazine, susține Oprea.

„Vom lua din Vest, dar acolo pleacă la 2 lei kilogramul și o să ajungă la raft la 4-4,5 lei”, spune președintele Federației Cartofului.

Acesta mai spune că retailerii nu au interes ca producția românească să fie performantă: „Noi suntem discriminați pe propria piață”.

Ce spun comercianții

Retailerii au o altă explicație pentru creșterea prețurilor la cartofi în magazine. Ei susțin că prețurile se stabilesc pe piața liberă, iar seceta este principala cauză pentru scumpiri.

Lipsa produsului duce la creșterea prețului pe tot lanțul, de la producători la procesatori și până la retaileri.

„A fost un an foarte greu din cauza secetei. Prețul și-l stabilește fiecare, nu sunt eu cel care decide prețul, suntem într-o piață liberă. Nu cred că acesta este cuiul lui Pepelea. Cauza este lipsa acestui produs”, a declarat, pentru Libertatea, Florin Căpățână, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Consumăm mai puțini cartofi decât înainte de 1989

Consumul de cartofi era de 120 de kilograme pe cap de locuitor înainte de 1989.

Acum, statisticile arată că un român consumă, în medie, 90 de kilograme.

„Cartoful era pâinea săracului, dar în curând o să îl vedem doar la grădina botanică”, mai spune Oprea.

El afirmă că nu are încredere în statisticile oficiale, pentru că, potrivit Ministerului Agriculturii, sunt cultivate anual 150.000 de hectare de cartofi, dar la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sunt înregistrați fermieri cu 35.000 de hectare.

Președintele Federației Cartofului mai spune că pentru cultivarea unui hectar de grâu, costul este de 2.000 de lei, însă pentru un hectar de cartofi este 17-20.000 de lei. Costurile cu însămânțarea sunt printre cele mai mari, fiind nevoie de 2,5 tone de cartofi la fiecare hectar cultivat.

De asemenea, cartofii necesită o anumită climă și utilaje specifice. „Noi lucrăm cu Dumnezeu”, conchide Oprea.

Close
Închide
  Close