Campania lui George Simion

Călin Georgescu, candidatul critic la adresa UE și NATO care câștigase surprinzător în noiembrie, a fost exclus din cursa electorală de Curtea Constituțională, pe fondul suspiciunilor de ingerință rusă. Locul său a fost luat de George Simion, o figură proeminentă a extremei drepte românești.

Unsprezece candidați concurează pentru funcția de președinte, care are atribuții în principal ceremoniale, dar influente în politica externă. România, țară membră UE cu 19 milioane de locuitori, a devenit un pilon-cheie al NATO după invazia rusă în Ucraina.

Sondajele de opinie, care trebuie interpretate cu prudență, îl creditează pe George Simion cu aproximativ 30% din intențiile de vot.

La 38 de ani, Simion își promovează tinerețea, discursul suveranist și prezența activă pe TikTok. El speră să răzbune eșecul lui Georgescu, declarând: „De data aceasta, le vom fura turul al doilea.”

Deși se prezintă ca fiind „mai moderat” și neagă orice afinitate cu Rusia, Simion critică „birocrații de la Bruxelles” și promite să redea „demnitatea” României.

Admirător al lui Donald Trump, Simion se vede ca un „președinte MAGA” (Make America Great Again), slogan afișat uneori pe șepcile sale.

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

Susținători și promisiuni

Stela Ivan, în vârstă de 67 de ani, „speră din toată inima” că Simion va câștiga, văzând în el șansa unei schimbări după decenii de dominație a acelorași partide politice.

Eugenia Niculescu, 65 de ani, cu o pensie de doar 300 de euro pe lună, declară: „Vrem pe cineva care să apere interesele românilor în Uniunea Europeană.”

Alți candidați și perspective

Trei alți candidați au șanse să ajungă în turul doi, programat pentru 18 mai: Crin Antonescu (coaliția proeuropeană), Nicușor Dan (primarul Bucureștiului) și Victor Ponta (fost premier social-democrat).

Remus Ștefureac, directorul institutului INSCOP, afirmă pentru AFP: „Cursa a devenit foarte strânsă. Fiecare dintre cei patru poate pretinde postul de președinte.”

Scrutinul va fi atent monitorizat, în urma anulării precedentelor alegeri – o decizie rară în UE. Mii de persoane au protestat în ultimele luni, denunțând „o lovitură de stat”.

Autoritățile susțin că au „învățat lecțiile” din fiasco-ul anterior și se angajează să organizeze „alegeri corecte și transparente”.

Votul în țară a început duminică la ora 07:00 și se va încheia la 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la 23:59 pentru cei aflați la secțiile de votare sau în fața acestora. În străinătate, votul a avut loc vineri și sâmbătă între 07:00 și 21:00, iar duminică se va încheia la 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României, conform reglementărilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.