Cuprins:
Există câteva etape importante pe care românii trebuie să le urmeze pentru a putea vota în mod corect și a fi validat votul.
La sosirea în secția de votare, românii trebuie să prezinte actul de identitate, pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2024.
Operatorul va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
După semnarea în lista electorală, alegătorul român va primi buletinul de vot și ștampila.
Cum votezi corect la alegerile prezidenţiale 2024
Votarea la alegerile prezidenţiale din 2024 se face în cabine închise.
- Alegătorul aplică ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru candidatul preferat dintre cei 14 înscriși în cursa prezidențială, într-un singur pătrat din buletinul de vot.
- După ieșirea din cabină, buletinul de vot se introduce în urnă, iar ștampila este predată.
- Apoi, cel care a votat la alegerile prezidenţiale din 2024 primește actul de identitate care va avea aplicat un timbru cu autocolant.
- Este important de menționat că, în cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
Când se anulează votul la alegerile prezidenţiale 2024
Sunt patru condiții în care, potrivit Legii 370/2004, un vot este considerat nul la alegerile prezidenţiale 2024:
- Lipsa ștampilei de control a secției
- Utilizarea unui model de buletin neaprobat
- Buletinul de vot nu are aplicată ștampila „VOTAT”
- Aplicarea ștampilei „VOTAT” pe mai multe pătrate sau în afara acestora
Înțelegerea acestor reguli este esențială pentru exercitarea corectă a dreptului de vot la alegerile prezidenţiale 2024.
Alegătorii sunt încurajați să se informeze și să participe activ la procesul electoral, respectând procedurile stabilite pentru a asigura integritatea alegerilor prezidențiale din 2024.
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024
Biroul Electoral Central (BEC) a făcut public buletinul de vot pe care alegătorii își vor pune ștampila la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, turul I.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Buletinele de vot care vor fi utilizate în secțiile de votare din țară, din străinătate și prin corespondență au fost făcute publice. Aceste buletine vor fi folosite în secțiile de votare din România și diaspora
„S-a constatat că semnele electorale, denumirile formațiunilor politice, precum și prenumele și numele candidaților sunt corect imprimate și vizibile”, a precizat BEC.