Un bărbat de 27 de ani din Israel a fost condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce doi tineri de aceeași naționalitate, pasageri în mașina condusă de acesta, au murit într-un accident produs pe fondul vitezei excesive pe o șosea din județul Neamț. Atât victimele, cât și șoferul erau studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Iași. Judecătorii români au decis și despăgubirea familiilor victimelor cu 650.000 de euro. Aici a apărut o situație aparte, datorită specificului familiilor poligame în care a crescut unul dintre studenții străini.

Doi prieteni: Dia, 22 de ani și Mohamed, 21 de ani

Au venit în România să-și împlinească un vis – acela de a fi medic – însă viața le-a fost curmată brusc în urma unui cumplit accident rutier. Tragedia s-a petrecut în urmă cu mai bine de cinci ani, pe o șosea din județul Neamț, iar cazul a fost soluționat de curând de instanțele de judecată. 

Dia avea 22 de ani și era student în anul V la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași, iar prietenul său, Mohamed, 21 de ani, era student în anul al II-lea, la aceeași universitate. Pe 23 aprilie 2016, împreună cu un grup de studenți rezidenți în Iași, au plecat la munte îmbarcați în două mașini. 

Dia și Mohamed se aflau în primul autoturism, un Volkswagen Golf, condus de prietenul lor Salah, un tânăr de 22 de ani, student și el la UMF. Erau urmați de un BMW, în care se aflau alți cinci studenți. 

La un moment dat, pe raza localității Tupilați din județul Neamț, pe fondul vitezei excesive, într-o curbă deosebit de periculoasă, șoferul autoturismului Volkswagen Golf a pierdut controlul mașinii, a derapat și a intrat în parapetul de pe marginea drumului, răsturnându-se. 

Pentru a evita impactul, șoferul celui de-al doilea autoturism a virat brusc spre stânga, pierzând și el controlul asupra direcției de deplasare. Mașina a intrat în parapetul metalic, ulterior oprindu-se perpendicular pe axul drumului. 

Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina
Recomandări
Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina
O Curte de Apel din România a respectat cultura musulmană și a recunoscut dreptul a două soții ale aceluiași bărbat de a primi despăgubiri pentru copilul mort într-un accident
Cei doi studenți israelieni care și-au pierdut viața într-un accident rutier, pe 23 aprilie 2016: Dia Zabidi, din Lod (stânga) și Mohamed al-Karnawi, din Rahat (dreapta) | Foto: timesofisrael.com

Parapetul, distrus pe o distanță de 30 de metri

La locul accidentului au fost dirijate atunci mai multe ambulanțe și echipaje de poliție. Doi dintre tinerii din primul autoturism, Dia și Mohamed, au fost găsiți decedați. Un al treilea tânăr a fost găsit rănit, fiind transportat la spital. Ceilalți studenți au suferit leziuni minore. 

Cu ocazia cercetărilor la fața locului, polițiștii au descoperit urme de derapare, iar parapetul metalic era distrus pe o distanță de 30 de metri, bucăți din acesta fiind dislocate de pe stâlpii de susținere.   

O Curte de Apel din România a respectat cultura musulmană și a recunoscut dreptul a două soții ale aceluiași bărbat de a primi despăgubiri pentru copilul mort într-un accident
BMW-ul în care se aflau alți cinci studenți. Foto: ziaruldeiasi.ro

106 km/h în loc de 50 km/h

În urma expertizei tehnice efectuate s-a stabilit că, în momentul accidentului, autoturismul Volkswagen Golf circula cu 106 km/h, în condițiile în care viteza maximă admisă în zonă era de 50 km/h. 

„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?
Recomandări
„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?

Concluzia comunicată de expert procurorilor a fost că accidentul ar fi putut fi evitat, dacă s-ar fi circulat cu o viteză de până la 62,5 km/h.  

Pus sub acuzație pentru ucidere din culpă în formă agravantă, tânărul student care se afla la volan a recunoscut faptele, singura sa obiecție fiind legată de cuantumul vitezei. El a invocat că, după aprecierile sale, a condus cu 80, cel mult 90 km/h. În fața judecătorilor însă, și-a însușit întru totul acuzațiile pentru a beneficia de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime. 

Pedeapsă cu suspendare

Într-o primă instanță, Judecătoria Piatra Neamț a decis condamnarea lui Salah la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de patru ani. 

Judecătorii au apreciat că nu se impune aplicarea unei pedepse cu executare, circumstanțele personale ale tânărului, devenit între timp medic, creând convingerea instanței că nu va mai încălca legea. 

Părinții și frații celor doi studenți care și-au pierdut viața în accident au solicitat în instanță daune morale în cuantum de 200.000 de euro fiecare, motivând că pierderea lor le-a zdruncinat viața. Mahomed avea nouă frați, iar Dia patru.

„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina
Recomandări
„Ei nu înțeleg esența acestui război”. Cum a devenit New York Times un ziar criticat și blamat în Ucraina

„Familia lui Mohamed și-a pus mari speranțe în pregătirea și în viitorul acestuia. Menținerea unui copil într-o universitate dintr-o țară europeană constituie un adevărat efort, nu doar financiar, cât și emoțional. Fiind departe de casă pentru perioade îndelungate, Mohamed lucra la viitorul său zi de zi pentru a putea deprinde abilitățile necesare unui medic și pentru a-și putea ajuta familia atunci când îi revenea această sarcină. Cu toate acestea, familia nu s-a putut bucura de împlinirea visului pe care Mohamed l-a avut”, a declarat unul dintre martorii audiați de judecători.

În primă instanță, Judecătoria Piatra Neamț a obligat firma de asigurare să achite fiecăruia dintre părinții celor doi studenți câte 75.000 de euro daune morale, fraților mai mari – câte 25.000 de euro, iar celor doi mai mici (de 2, respectiv 3 ani) – câte 15.000 de euro.

Decizia a fost contestată de cele două familii, considerând că sumele sunt prea mici raportat la suferința pricinuită de moartea prematură a celor doi fii.

Situația celor două soții-mame

O situație aparte s-a înregistrat în cazul familiei lui Mohamed. 

Tatăl său are două soții și amândouă s-au constituit părți civile cu aceeași sumă. Chiar dacă au admis că între părți au existat sentimente de afecțiune, judecătorii din Neamț au argumentat că mama biologică este una singură, cealaltă nefiind considerată de judecători rudă cu victima, în sensul de mamă. 

Astfel, în cazul mamei biologice, magistrații au decis cu titlul de despăgubire suma de 75.000 de euro, iar în cazul mamei de căsătorie, suma de 25.000.

Despăgubirea de 25.000 se explică prin faptul că judecătorii au apreciat că există, totuși, legături, însă de afecțiune, nu de rudenie. 

„Instanța apreciază, în concordanță cu jurisprudența constantă a Curții Europene a Drepturilor Omului, că lipsa legăturilor de rudenie nu echivalează cu lipsa unor legături puternice de afecțiune, cât timp mijloacele probatorii disponibile relevă că partea civilă E.F.  a contribuit efectiv la creșterea și educarea victimei, alături de mama acesteia, astfel că, indubitabil, a dezvoltat față de aceasta sentimente fraterne. Cu toate acestea, instanța nu poate pune semnul egalității între părinții victimei și partea civilă E.F.”, sună un pasaj din Hotărârea Judecătoriei Piatra Neamț.

Avocat: „Soțiile se sprijină reciproc”

Familia a făcut apel, care s-a judecat la Curtea de apel Bacău.

„În sânul comunităților musulmane, poligamia nu diminuează sub nicio formă atașamentul celorlalte soții față de fiul ori fiica mamei naturale. Din contră, copiii sunt crescuți de către toate soțiile, legăturile dintre acestea și copii fiind extrem de strânse”, a argumentat avocatul familiei lui Mohamed. 

„Acest argument este întărit inclusiv de faptul că familiile poligame sunt caracterizate de numărul mare de copii și de armonia existentă în familie, având în vedere că soțiile se sprijină reciproc în vederea creșterii tuturor copiilor, ca și cum fiecare dintre soții sunt mame naturale ale aceluiași copil”, a mai spus reprezentantul familiei.

Curtea de Apel: „În cultura musulmană nu există nicio diferență între mamele unui copil”

În apel, magistrații Curții de Apel Bacău au dat câștig de cauză celei de-a doua soții, judecătorii subliniind că „instanța de fond a apreciat în mod greșit că nu este rudă cu victima accidentului rutier”. Astfel, în cazul ei au dispus majorarea daunelor morale de la 25.000 de euro la 45.000 de euro. 

„În cultura arabă nu există nicio diferență între mamele unui copil, fie că este mama naturală sau mama adoptivă și în concret, cele două mame nu-și cresc și îngrijesc copii în mod separat și nu acordă atenție mai mare copiilor naturali față de ceilalți, ambele mame sunt înregistrate pe actele de stare civilă ale tatălui și ale copiilor”, au argumentat judecătorii.

Daune morale de 650.000 de euro

În privința diferențelor de sume în cazul fraților foarte mici ale victimelor, ambele instanțe au considerat pretențiile nejustificate, judecătorii motivând că la vârste atât de mici – 2 sau 3 ani – copiii nu au dezvoltate sentimente puternice pentru a conștientiza pierderea cuiva drag. 

În total, daunele morale acordate părinților și fraților celor doi studenți decedați în accident însumează 650.000 de euro.

În privința pedepsei, aceasta a rămas neschimbată: trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința, pronunțată de Curtea de Apel Bacău la sfârșitul lunii trecute, este definitivă.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Urmărește-ne pe Google News
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
GSP.RO
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Playtech.ro
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Observatornews.ro
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Știrileprotv.ro
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama