UPDATE 13:37: Un alt cutremur de 3,4 grade pe scara Richter a avut loc, luni, la ora 12:11, în judeţul Buzău. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 140 kilometri. Aceasta este al doilea cutremur care a avut loc în România în mai puțin de 24 de ore.
Conform informațiilor primite din partea INFP, anterior, seismul fusese evaluat la o magnitudine de 3,9 grade. Cutremurul s-a produs la ora 23:38, la o adâncime de 90,5 km, potrivit INFP.
După doar câteva ore, la 3.50, un alt seism, de această dată cu o intensitate de 2,8 grade, a avut loc în județul Vrancea.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, România este o țara cu potențial seismic ridicat, aspect evidențiat atât de studiile de hazard seismic la nivel regional și global, cât și de prevederile codului de proiectare seismică P100.
Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zonă Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 și 180 km. Și această zonă nu este singură în care pot avea loc cutremure majore cu potențial distructiv.
Potrivit aceleași surse, cele mai mari cutremure au loc în zonele Vrancea (în număr foarte mare la adâncimi subcrustale, dar și aproape de suprafața), Făgăraș-Câmpulung, Banat, Shabla și Crișana-Maramureș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro