MENIU CAUTĂ

UPDATE / Cutremur de 7 grade în Indonezia. Bilanțul ar fi ajuns la 142 de morți, potrivit unui oficial local – FOTO & VIDEO

Distribuie

Un cutremur de 7 grade s-a produs, duminică, în Indonezia, pe insula Lombok. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci de persoane au fost rănite. Un bilanţ neoficial indică peste 142 de morţi, însă numărul nu a fost confirmat. Imediat după cutremur, a fost emisă o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată. 

UPDATE 12: 56: Salvatorii au evacuat mii de turiști de pe o insulă indoneziană din provincia Lombok, după cutremurul catastrofal cu maginitudinea de 7 grade, care a dus la moartea a cel puțin 142 de oameni, conform bilanțului neoficial.

Imaginile surprinse de un polițist-marinar arată miile de oameni, pe plajă, încercând să părăsească micuța insulă Gili Tarawangan, aflată în nordul provinciei Lombok.

UPDATE ora 11:15. Bilanţul puternicului seism produs duminică pe insula Lombok din Indonezia a crescut la 142 de morţi, a indicat luni un oficial guvernamental local citat din DPA, potrivit Agerpres. Cifra nu a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale care plasează în continuare numărul oficial al victimelor la 91.

Sutopo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale, nu a confirmat însă acest număr, precizând că bilanţul oficial al victimelor este de 91, dar că este convins că va creşte.

Potrivit acestuia, mii de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate în urma cutremurului, obligându-i pe rezidenţi să se refugieze în alte imobile.

Districtele North Lombok, East Lombok şi Mataram au fost cele mai grav afectate, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că cele mai multe dintre victime „au murit după ce au fost lovite de fragmente de ziduri desprinse din clădirile care s-au prăbuşit”.

Căutările demarate pentru găsirea victimelor au fost îngreunate de penele de electricitate şi ale sistemelor de comunicaţii.

UPDATE ora 07.30: Bilanţul cutremurului din Indonezia a urcat la 91 de morţi. Totodată, sute de oameni au fost răniţi şi mii au fost evacuaţi din locuinţele care se pot prăbuşi în orice moment.

„Acesta este un raport preliminar. Ne aşteptăm ca aceste cifre să continue să crească, întrucât nu toate zonele din Lombok au fost inspectate de echipele de căutare şi salvare”, a spus Sutopo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale.

Momentul în care seismul a avut loc a fost surprins de camerele de supraveghere: 

UPDATE ora 00:45. Bilanţul morţilor a ajuns la 82. Sute de persoane au fost rănite în urma seismului şi au fost transportate la spitalele locale. De teama replicilor, care au fost şi de până la 5,4 grade, mii de oameni şi-au părăsit casele.

Afectat de cutremur a fost şi aeroportul din Bali, unde bucăţi din tavan au căzut.

UPDATE ora 20.57: Cutremurul din Indonezia s-a soldat cu 22 de morţi, între care un copil de un an, iar mai multe clădiri, inclusiv un centru comercial, au fost distruse, potrivit BBC. Un spital din Bali – afectat de seism – a fost evacuat, iar medicii îngrijesc pacienţii în stradă, de teama unor replici.

Seismul s-a produs pe insula indoneziană Lombok, a anunţat institutul american de geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km şi vine la o săptămână după un alt seism de amploare care a provocat decesul a 17 persoane pe aceeaşi insulă.

Insula Lombok este situată la 40 de kilometri de Bali, iar turiştii de aici au resimţit seismul timp de câteva secunde.  „Toţi oaspeţii hotelului au început să alerge, aşa că am făcut şi eu acelaşi lucru. Oamenii au umplut străzile”, a spus Michelle Lindsay, un turist australian din Bali.

Indonezia face parte din Cercul de Foc al Pacificului, ea mai întinsă şi activă zonă vulcanică şi totodată o zonă cu o intensă activitate seimsică, unde au loc majoritatea cutremurelor. Forma zonei de foc este a unei potcoave de 40.000 de km.

Foto: EPA


Citeşte şi: Un patiser român trăieşte de aproape 40 de ani în Marea Britanie şi angajează numai compatrioţi. Ovidiu Şarpe: ”Sunt disperaţi să muncească”

Citește mai multe despre bali și indonezia pe Libertatea.

Comentarii