Seismul s-a produs la 137 de kilometri adâncime, ieri dimineaţă, la ora 5.24, fiind resimţit în mai multe oraşe. Potrivit specialiştilor, el face parte dintr-un ciclu de cutremure. “Este vorba de un seism vrâncean, care se produce la un interval de aproximativ un an-doi. Chiar ne aşteptam din punctul ăsta de vedere să apară un cutremur de circa 5 grade. E posibil să fie şi replici, însă cutremurele vrâncene au o caracteristică: replicile sunt mai mici ca magnitudine şi mai puţine ca număr decât seismele de suprafaţă”, a declarat Mircea Radulian (foto), director ştiinţific la Institutul pentru Fizica Pământului.
Seismul, resimţit în mai multe oraşe
Seismul a fost resimţit în mai multe oraşe, în special de oamenii care locuiesc la bloc, la ultimele etaje. Cristi Constantinescu (31 de ani) stă în cartierul bucureştean Crângaşi, la etajul 7. “Seismul s-a simţit destul de tare. A fost scurt, dar puternic. «Săriţi! Se mişcă lustra!», atât am apucat să zic, după care m-am dus să-mi iau copiii în braţe”, ne-a mărturisit Cristi. Ultima mişcare tectonică semnificativă s-a petrecut pe 17 aprilie 2010 şi a avut 4 grade pe scara Richter.
Undele seismice provoacă un vuiet
Pe www.libertatea.ro, mai mulţi români au mărturisit că, ieri dimineaţă, înainte de cutremur, s-a auzit un zgomot care i-a trezit din somn. “Energia acumulată în subteran e imensă, iar propagarea undelor provoacă acest vuiet, care uneori poate fi perceput şi de oameni”, ne-a explicat Gheorghe Mărmureanu (foto), directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
«S-au zgâlţâit geamurile»
Şi bucureştenii din cartierul Doamna Ghica s-au speriat. “L-am simţit, domne, cum să nu simţi? Că doar s-a mişcat patul cu noi. La mine s-au zgâlţâit geamurile”, ne-a spus Petre Nache (46 de ani).
«A început să zornăie vitrina»
În Vrâncioaia, localitatea unde se află una dintre staţiile seismice din zonă, cutremurul s-a simţit serios. Însuşi primarul a fost ridicat din pat de zgâlţâieli. “M-am trezit din somn. Eu am casă cu etaj, am dormit sus şi l-am simţit foarte bine. Prima mişcare a fost în sus, dar nu de lungă durată, cred că au fost câteva secunde. Am o vitrină în cameră şi a început să zornăie foarte tare”, ne-a declarat Ionică Danţiş (foto), primarul din Vrâncioaia. (Aurel Şelaru)
Cum au simţit cititorii seismul
Cititorii ne-au povestit, pe site-ul nostru, www.libertatea .ro, cum s-a simţit cutremurul în oraşele lor. Iată câteva mărturii.
Bucureşti
Sanda:“La etajul 8 s-a simţit foarte puternic, în zona Tei- Colentina. Întâi m-a trezit zgomotul foarte puternic, apoi zguduitura…. Dumnezeu să ne păzească!”
Looly:“S-a simţit bine. Chiar şi vuietul s-a auzit, care m-a speriat mai mult decât cutremurul”
Ina: “S-a simţit destul de puternic, patul s-a zgâlţâit tare, lustrele se mişcau …”.
Constanţa
Elena:“Locuim în zona Institutului de Marină, la etajul III şi am simţit destul de puternic seismul, mai ales mişcarea pe orizontală” Mikki:“Scurt, dar puternic s-a simţit şi în Constanţa”.
Ploieşti
Yo:“S-a simţit destul de bine… ca o bubuială imensă sub pământ şi imediat… cutremurul”
Tavy:“Eu am dormit, dar soţia a simţit cutremurul”.
Iaşi
az :“La Iaşi s-a simţit destul de tare… Bine că a fost scurt”.
Galaţi
Cata:“La ora aia stăteam întins pe o saltea pe podea, într- una din camerele casei (nu la bloc), într- o linişte aproape absolută. Am 34 de ani, am prins câteva cutremure, dar zgomotul de dinaintea acestui seism a fost înfiorător. De fapt, cred că a fost mai nasol decât cutremurul în sine, am avut senzaţia că după zgomotele auzite o să se pornească un seism mult mai mare”.
tfs:“S-a simţit destul de tare cutremurul, care a început cu un vuiet, apoi zdruncineala a ţinut ceva timp, că am văzut sticla de apă cum se bălăngănea pe masă”.
Sfaturi la cutremur
- Încetaţi lucrul şi adăpostiţi-vă
- Dacă nu vă aflaţi într-o clădire, rămâneţi afară. Îndepărtaţi- vă de imobile, semafoare şi fire electrice.
- Nu plecaţi imediat după cutremur din spaţiul în care vă aflaţi.
- Nu utilizaţi sub nici o formă focul şi nu încercaţi să aprindeţi lumina până nu sunteţi convinşi că nu există scăpări de gaze.
Balta Albă şi Militari, două dintre cele mai periculoase cartiere în caz de cutremur
Potrivit seismologilor, cele mai periculoase zone din Bucureşti în caz de cutremur sunt urmåtoarele: Casa Presei, Măgurele, Panduri, Pantelimon, Balta Albă, şi Militari. Aici, terenul este mai nisipos, iar unda seismică venită din Vrancea se amplifică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro