Compania nu părăseşte România
“Nu a fost şi nici nu există o decizie concretă ca Dacia-Renault să părăsească România. Nu sunt nici un fel de discuţii pe această temă. Noi ne dorim cu adevărat ca această uzină să rămână una foarte competitivă, pentru a satisface pieţele noastre foarte diferite”, a spus directorul general Dacia-Renault. Semn că declaraţiile ameninţătoare referitoare la o posibilă plecare a Dacia-Renault din România s-au estompat sunt recentele investiţii care se pregătesc la Mioveni. Sunt mai multe hale goale în care se fac pregătiri intense pentru aducerea unor noi linii de producţie automatizate, anunţate pentru anii următori. Dar automatizarea înseamnă şi disponibilizarea unui număr de angajaţi, care se va face voluntar, în baza unui plan agreat cu sindicatele, nefiind avansat oficial numărul celor care vor părăsi Uzinele Dacia-Renault de la Mioveni. Acum pot fi văzute pe liniile de ansamblare foarte multe maşini cu volan pe dreapta destinate ţărilor din spaţiul Commonwealth, dar şi pentru Cipru şi Malta.
Maşina de 5.000 €, promisiune neonorată
Din păcate, maşina de 5.000 de euro, cu care în 1999 cei de la Renault au afirmat că vor acapara piaţa românească, va rămâne o promisiune neonorată. Autovehiculul de 5.000 de euro se fabrică sub brandul Renault, se numeşte Kwid şi este un mic SUV, dar nu va fi văzut prea curând în România. “Lansarea a fost foarte bine primită. Există deja un decalaj de 6 luni din momentul lansării comenzii până la livrarea produsului. Grupul Renault se gândeşte la alte regiuni posibile pentru acest vehicul, începând cu America de Sud. Pentru Europa nu s-a luat nici o decizie. Chestiunea unei maşini de 5.000 de euro produse în România nu se pune astăzi”, a declarat pentru Libertatea Nicolas Maure, directorul general Dacia Renault.
93% din autovehicule merg la export
Cum se va schimba Dacia- Renault în următorii ani? Pe ce se va pune accent în uzinele de la Mioveni, o facilitate Renault unde 93% din producţie este destinată exportului? “Pentru grupul Dacia- Renault este foarte clar că axa de dezvoltare tehnologică este constituită de vehiculele electrice, vehiculele autonome, vehiculele conectate. Când spunem vehicule electrice asta înseamnă 100% electrice sau hibride. Renault şi Nissan lucrează pe aceste tehnologii diferite. În ceea ce priveşte gama Dacia, noi nu avem ambiţia de a fi primii pe piaţa acestor inovaţii. Mai mult sau mai puţin, noi vom fi pregătiţi să le implementăm la momentul potrivit”, a conchis Nicolas Maure, directorul general Dacia-Renault.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail auto@libertatea.ro
Fotografii: Cristian Mitran