MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Dalai Lama a părăsit spitalul din New Delhi. De ce fusese internat liderul spiritual tibetan

Distribuie

Dalai Lama a părăsit, astăzi, spitalul din New Delhi, India, în care fusese internat marţi din cauza unei infecţii pulmonare, a anunţat purtătorul de cuvânt al liderului spiritual tibetan.

Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, a ieşit în jurul orei locale 08:00 (02:30 GMT) pe porţile spitalului privat Max, aflat în partea sudică a capitalei indiene, şi „se simte foarte bine în prezent”, potrivit serviciului său de presă, citat de Agerpres.

Dalai Lama fusese internat în acel spital, marţi, după ce a acuzat dureri toracice. Unul dintre colaboratorii lui a evocat „o tuse uşoară” a liderului spiritual tibetan.

Joi, purtătorul de cuvânt al laureatului premiului Nobel pentru pace declarat că acesta își reluase deja  ritmul obişnuit  de viaţă şi chiar a început să facă şi câteva exerciţii fizice.

Toată viața sa, petrecută în mare parte în India, Dalai Lama a căutat  să ajungă la un compromis cu autorităţile chineze de la Beijing în privinţa soartei tibetanilor. Lupta sa non-violentă şi pacifistă a fost încununată cu premiul Nobel pentru pace pe anul 1989.

Temându-se că desemnarea succesorului său ar putea fi controlată de către China, liderul spiritual tibetan a semnalat de mai multe ori că linia lui succesorală, perpetuată din secolul al XIV-lea, ar putea să dispară odată cu moartea sa.

El a renunţat în 2011 la puterea sa politică şi a încredinţat sarcina călăuzirii tibetanilor din exil unui prim-ministru ales de diaspora, marcând astfel o ruptură istorică în raport cu tradiţia.

Liderul exilat şi-a redus numărul angajamentelor internaţionale şi nu s-a mai întâlnit cu niciun şef de stat străin, din anul 2016. Guvernele din întreaga lume nu se grăbesc să îi adreseze invitaţii, temându-se că ar putea suscita supărarea autorităţilor de la Beijing, potrivit sursei citate.

Singurul român care a devenit călugăr budist tibetan este din Bacău. A renunțat la o carieră europeană în consultanță pentru spiritualitate și pribegie.


Citește și… China, o amenințare mult mai mare decât Rusia! Declarațiile făcute de un expert în informații


 

Citește mai multe despre dalai lama, India, New Delhi și Spital pe Libertatea.

Comentarii