MENIU CAUTĂ
, de Adriana Oprea

UPDATE: Darius Vâlcov nu s-a prezentat la ICCJ. Astăzi a început judecata în dosarul de corupție în care a contestat pedeapsa de 8 ani de închisoare primită în primă instanță

Distribuie

Darius Vâlcov, fost consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, era așteptat marți la instanța supremă, unde începe apelul în dosarul în care a fost condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.

UPDATE ora 14.00. Primul termen de judecată în apel a dosarului lui Vâlcov s-a încheiat după aproape două ore, timp în care avocații inculpaților le-au spus celor cinci judecători din complet ce probe vor să aducă și ce martori vor să audieze în apărarea clienților lor. Instanța a stabilit următorul termen de judecată pe 17 septembrie.

UPDATE ora 13:05. Darius Vâlcov cere anularea pedepsei de 8 ani de închisoare, invocând nelegalitatea compunerii completului care l-a condamnat și care nu era specializat pe infracțiuni de corupție.

UPDATE: Darius Vâlcov este singurul inculpat din dosar care nu s-a prezentat la primul termen de judecată din apelul în dosarul de corupție, care se judecă la un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocatul lui Vâlcov a cerut amânarea judecării, pe motiv că două dintre judecătoarele din Completul de cinci – Ioana Bogdan și Gianina Arghir – sunt în concediu de odihnă și au fost substituite de alți doi magistrați.

Instanța a respins cererea, spunând că la termenul de marți va fi doar aprobat probatoriul și nu se va trece la administrarea acestuia.

Și procurorul de ședință al DNA a cerut amânarea judecării, pe motiv că avocații lui Vâlcov au depus motivele de apel azi dimineață și nu a avut timp să le citească. Și această cerere a fost respinsă de instanță, dar judecătorii au suspendat ședința de judecată jumătate de oră, pentru a-I da procurorului DNA timp să citească motivele de apel.

După reluarea ședinței de judecată, toți inculpații din dosar vor depune cererile privind probele pe care vor să le prezinte pentru a-și dovedi nevinovăția.


Primul termen al procesului de la Completul de cinci judecători a avut loc pe 16 aprilie, însă atunci judecătorii au decis să amâne cauza.

Darius Vâlcov a fost condamnat, în primă instanţă, pe 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare.

Potrivit deciziei de anul trecut, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

Vâlcov şi-a dat demisia, săptămâna trecută, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Citește și:

EXCLUSIV | Tezaurul lui Vâlcov, trădat de un pașaport expirat! Cum arată banii pe care procurorii i-au găsit „creierului Guvernului Dăncilă”, când a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Înalta Curte ține secrete probele din dosarul Vâlcov, după ce Libertatea a publicat fotografia cu cei 1,3 milioane de lei și 90.000 de dolari confiscați la percheziție

Citește mai multe despre Darius Vâlcov, iccj și proces pe Libertatea.

Comentarii