EXCLUSIV | Tezaurul lui Vâlcov, trădat de un pașaport expirat! Cum arată banii pe care procurorii i-au găsit „creierului Guvernului Dăncilă”, când a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Acesta este „tezaurul” lui Vâlcov, găsit de procurori

  • Descoperiți dintr-un seif, banii au fost așezați de procurori pe mai multe mese și ordonați în funcție de valoarea bancnotelor.
  • Perchezițiile au arătat că Darius Vâlcov, primar al Slatinei, senator, ministru al finanțelor, iar azi principalul consilier economic al Vioricăi Dăncilă, își ținea averea ascunsă și răspândită, precum narcotraficanții: cash, tablouri și lingouri din aur zidite în pereți sau ținute la prieteni.
  • Imaginea cu banii, din 23 aprilie 2015, arată ca la perchezițiile lui Pablo Escobar!
  • Vâlcov a negat că ar fi tablourile și banii lui, dar ghinionul său a fost că într-unul dintre locurile unde își ținea averea, acasă la o prietenă, martoră în proces, printre tablouri a fost găsit și un pașaport expirat, pe numele lui Darius Vâlcov!


de Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
În timpuria primăvară franțuzească a anului 2013, galeriile de artă din Paris au primit un client neașteptat.

Un bărbat brunet, în apropierea vârstei de 40 de ani, care nu rupea o boabă de franceză și se adresa managerilor de colecții în engleză, a cumpărat cu o frecvență neobișnuită obiecte de artă de valoare mică și medie.

Din martie și până în mai, bărbatul misterios a lăsat în galerii sume în valoare totală de jumătate de milion de euro.

Numele lui este Darius Vâlcov.

Deputatul PSD Bărbulescu a predat seiful la Poliție: „E al lui Darius Vâlcov!”

Pe 20 martie 2015, deputatul PSD Daniel Bărbulescu predă un seif Poliției.

„E al lui Darius Vâlcov! Ne-a pus să-l mutăm dintr-un loc în altul”, spun Bărbulescu și un alt martor, B., în locuința căruia ajunsese ultima oară casa de valori.

Deputatul Bărbulescu e prietenul lui Darius Vâlcov, iar primarul i-a botezat copiii. Dar amicițiile se dizolvă în acidul fricii. E anchetă penală.

Procurorii DNA deschid seiful și consemnează:

Cu prilejul activităţii judiciare de desigilare a seifului, din data de 23.03.2015, în prezenţa apărătorilor aleşi ai inculpaţilor, s-a constatat că în el se aflau sumele de:

  • 90.000 dolari;
  • 1.323.850 lei;
  • 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, iar în colet au fost identificate 3 tablouri inscripţionate Aurel Acasandrei, Jean Cocteau şi Renoir.

Sumele de bani, lingourile de aur şi tablourile au fost fotografiate în prezenţa aceloraşi persoane şi sunt prezentate în planşa fotografică din data de 23.03.2015, aflată în dosarul de urmărire penală.

Darius Vâlcov a picat întrebarea cu mita la detectorul de minciuni

Aceste valori nu apar în declarațiile de avere ale primarului Slatinei.

De unde are banii, aurul și tablourile?

Darius Vâlcov susține că nu-i aparțin.

Vâlcov a fost pus la detectorul de minciuni şi, întrebat fiind dacă a primit mită, el a răspuns „Nu”, dar s-a constatat că „răspunsul a provocat modificări specifice comportamentului simulat”.

Politicianul revine și face un autodenunț.

Înainte de a ajunge om de bază al PSD, Vâlcov a fost ales de două ori primar al Slatinei, 2004 și 2008, din partea PD-L.

În 2012 s-a înscris în PSD și a devenit senator de Olt, apoi ministru delegat pentru buget și ministru al finanțelor.

Astăzi, este consilier al premierului Viorica Dăncilă și apreciat aproape în unanimitate drept creierul și eminența cenușie a guvernării.

„A cărat maşinuţa aia, CITROËN-u, milioane, a?”

Iată ce discutau cei care administrau, ca paravane, firmele controlate, de fapt, de Darius Vâlcov.

TIMOFTE PETRE BOGDAN: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum”. „Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? (rosteşte o interjecţie). Mă duceam, nu puteam să-i, să-i descarc. (rosteşte o interjecţie) «Daţi-mi atât». Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţi-aş…!”.
MOCANU MARIAN ALEXANDRU: „A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u, milioane, a?”.

Vâlcov, „cu o lacrimă așa în colț: Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu aşa”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: „Şi? Se duce el la puşcărie?”
TIMOFTE BOGDAN PETRE: „Şi zice… Şi zice că ar fi zis DARIUS săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în BUCUREŞTI, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…”
MOCANU MARIAN ALEXANDRU: „Îm?”
TIMOFTE BOGDAN PETRE: „Şi zice că ar fi zis DARIUS: «Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…», cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… «Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe nici unu aşa»”.

Tatăl lui Vâlcov: Cele trei lingouri de aur erau ale mele, pentru nepoți, dar le țineam eu, pentru că al treilea nepot nu se născuse!

Darius Vâlcov a încercat, permanent, să spună că banii, tablourile și aurul sunt obținute din darul de la nunta cu Lavinia Șandru și din alte surse.

L-a chemat drept martor pe tatăl său la proces.

„A fost audiat tatăl inculpatului, care a declarat cu privire la banii găsiţi în seif cu prilejul percheziţiei că el însuşi i-a dat inculpatului pentru a-i pune în acel seif. De asemenea, a declarat că cele trei lingouri din aur, găsite cu acelaşi prilej în seif, îi aparţin, le-a achiziţionat câte unul pentru fiecare dintre nepoţii săi, dar nu le-a dat acestora întrucât cel de-al treilea nepot nu se născuse”.

Pe 16 aprilie, primul termen al apelului

Instanța a reținut însă altceva.

“Darius Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”, așa cum au susținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Darius Vâlcov a primit 8 ani de închisoare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

A făcut apel.

Pe 16 aprilie 2019 va fi primul termen al procesului la Completul de 5 judecători.


Citește și: 

Contabilitatea mafiei: cum își trăgea Vlad Cosma din „Sfânta treime” a profitului companiilor care primeau lucrări de la Consiliul Județean condus de tatăl său!

Au inventat kilometrul de 800 de metri la asfaltări, ca să poată să dea șpagă pentru PSD și pentru familia Cosma! Ce declarații își retrag infractorii condamnați pentru corupție și martorii în fața secției de procurori conduse de Adina Florea