MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 15:51

De ce a fost închis laboratorul antidoping de la București. Jurnaliștii germani scriu că au fost descoperite probe manipulate

Distribuie

De ce a fost închis laboratorul antidoping de la București. Jurnaliștii germani de la Der Spiegel scriu că au intrat în posesia unor documente oficiale al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în care se arată că WADA a descoperit probe manipulate. WADA a anunțat la finalul anului 2017 că laboratorul de la București a fost suspendat. 

Grupul de hackeri Fancy Bears a spart serverele agenției mondiale antidoping (WADA) și a trimis jurnaliștilor germani de la Der Spiegel documente din care reiese că în cadrul laboratorului antidoping de la București au fost descoperite probe manipulate. Este vorba, potrivit WADA, despre cel puțin două probe pozitive care au fost acoperite de persoane din cadrul laboratorului.

Este vorba de probele de urină ale doi luptători, recoltate în aprilie 2016 şi în care se descoperiseră urme de furosemid, un diuretic, folosit ca agent de mascare a adevăratelor substanţe ce îmbunătăţesc ilegal performanţele sportivilor.

Cei de la Der Spiegel scriu că şeful laboratorului de la Bucureşti, Valentin Pop, nu a raportat situaţia. Mai mult, acesta a intrat în baza de date a WADA şi a schimbat rezultatele analizelor. Jurnaliștii mai scriu că un informator a alertat agenția mondială cu privire la faptul că cele două probe pozitive nu au fost raportate. În acest sens, investigatori ai WADA au făcut o vizită inopinată la laoboratorul din București, în iunie 2016, și au confiscat cele două probe. A doua zi, în baza de date a WADA s-a logat user-ul valentin.pop, care a a schimbat rezultatul probelor, din negativ în suspect.

„Am fost foarte ocupat și nu am acordat atenție intrării. Trebuie să recunosc că nu suntem profesioniști aici”, le-a spus Pop anchetatorilor, potrivit articolului publicat de Der Spiegel.

Concluziile WADA arată că managerul de laborator a fost controlat de „o autoritate externă'. Astfel, au fost inițiate investigații suplimentare privind o posibila influență externă asupra laboratorului românesc.

Laboratorul antidoping din București a fost suspendat la finalul anului 2017Laboratorul de Control Doping din România era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, a funcţionat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Citiți și Ce poziție ocupă România în clasamentul mondial al dopajului în sport. Câte cazuri dovedite am avut

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii