De Andrada Lăutaru (traducere),

Încă este devreme, dar în aproape fiecare țară pentru care avem numere, pare că mai mulți bărbați decât femei mor din cauza coronavirusului, notează The New York Times. 

De ce acest lucru nu este o anomalie? “Când vine vorba de supraviețuire, bărbații sunt sexul mai slab”, scrie medicul Sharon Moalem.

Majoritatea încercărilor de a explica această discrepanță s-au concentrat în primul rând pe comportament, unele dintre ele fiind aproape sigur valabile.

Un fapt științific nedeclarat: când vine vorba de supraviețuire, bărbații sunt sexul mai slab

Însă mai putem observa ceva. Avantajul biologic înnăscut este aparent la fiecare vârstă și etapă a vieții umane: fetițele au cele mai multe șanse să ajungă la vârsta de un an; 80% din totalul centenarilor sunt astăzi femei; 95% dintre cei care ating vârsta formidabilă de 110 ani sunt femei. 

În timp ce, în medie, bărbații au, în mod genetic, mai multă masă musculară și înălțime mai mare, atunci când vine vorba de supraviețuire în fața greutăților fizice întâmpinate de la naștere până la sfârșitul vieții, femeile sunt aproape întotdeauna superioare bărbaților, din punct de vedere genetic, notează The New York Times.

Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
Recomandări
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
 

Ce se află în spatele acestei superiorități genetice pe care o au femeile? Totul începe de la nivelul cromozomial.

Pentru a trece în revistă diferențele cromozomiale de bază tipice între sexe, trebuie să ne amintim că celulele femelelor genetice au doi cromozomi X – unul de la mamele lor și unul de la tații lor – în timp ce celulele masculine genetic au doar un singur cromozom X, de la mamele lor și un cromozom Y.

Acest lucru este crucial, deoarece cromozomii X vin la îndemână pentru funcții vitale precum construirea și menținerea creierului uman și a sistemului imunitar. Și biologii au înțeles de multă vreme că cromozomii XX le oferă femeilor un avantaj în unele arii: utilizarea unui X de rezervă în cazul în care celălalt este oarecum defect, motivul pentru care femeile sunt mai puțin sensibile la tulburări precum orbirea, de exemplu, notează Moalem.

VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
Recomandări
VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
 

Concluzia, spune The New York Times, este că atunci când este vine vorba despre tratarea traumatismelor – fie că evită o malformație congenitală gravă, un posibil handicap sau combate o infecție – femeile au opțiuni genetice și bărbații nu.

Tot cromozomii noștri sunt cei care determină în mare măsură hormonii noștri sexuali: nivelurile mai mari de testosteron par să suprime sistemul imunitar, iar invers, s-a descoperit că estrogenii stimulează un răspuns imunologic mai viguros, mai notează The New York Times. 

Femeile sunt mai predispuse la boli autoimune 

Costul pe care femeile pare că trebuie să îl plătească pentru că au un sistem imunitar mai agresiv, unul care este mai bun în combaterea atât a celulelor maligne, cât și a invadării microbilor, este faptul că este mai predispus la boli autoimune, spune Moalem.

Sistemele imunitare ale femelelor genetice sunt mult mai susceptibile să se atace, ceea ce apare în condiții precum artrita reumatoidă, scleroza multiplă, tiroidita autoimună, sindromul Sjögren și Lupus.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

Progresul în înțelegerea și abordarea acestor diferențe biologice între sexe în practica medicinii clinice a fost lent, mai notează Moalem.

În urmă cu aproape 20 de ani, Institutul de Medicină al Academiei Naționale de Științe a publicat un raport care susținea următoarele: “A fi bărbat sau femeie este o importantă variabilă fundamentală care ar trebui luată în considerare”.

Și totuși, două decenii mai târziu, s-au înregistrat puține progrese tangibile care s-au transformat în modul în care practicăm medicina. 

“Acum trebuie să împingem dincolo de simpla analiză a acestei variabile, spre a înțelege puterea biologică reală pe care o deține în mod natural fiecare organism genetic cu doi cromozomi XX și modul în care cele cu cromozomi XY diferă în această privință. Viitorul medicinei depinde de asta”, încheie Moalem.

Citeşte şi:

„Minunile” COVID-19. Dintre companiile care au luat bani de la stat de la începutul anului pe „coronavirus”, 34 au zero angajați

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite