De Adrian Cochino,

Generalul James Mattis, veteranul războaielor din Golful Persic, Afganistan și Irak, fost șef al Comandamentului Central al SUA și, în cele din urmă, secretar al Apărării din ianuarie 2017 până în decembrie 2018, a fost unul dintre argumentele comentatorilor care susțineau că Donald Trump știe să își aleagă oamenii și să și lucreze cu o administrație competentă.

Nu mai este cazul. Când a demisionat la finalul anului trecut, Mattis a explicat în mod clar cât de diferită este viziunea sa față de cea a președintelui și cum aceste viziuni nu pot fi reconciliate.

Iar dosarele care îi despărțeau erau și sunt vitale pentru SUA și pentru comunitatea globală în general, de la angajamentul asumat față de aliații din NATO la relațiile cu China și Rusia și viitorul coaliției împotriva Statului Islamic.

Acum, într-un comentariu pentru The Atlantic, Mattis, un militar intelectual – cunoscut pentru pasiunea sa pentru lectura – lansează un avertisment. Pentru fostul său șef direct, unul dintre cel mai conflictuali președinți americani, dar în general pentru societatea americană divizată.

Democrația este în pericol, sugerează Mattis, iar dușmanul se află în interior.

”Disputele politice paralizează țara. Folosim suspiciunile și disprețul acolo unde este nevoie de încredere. Ne pârjolim oponenții cu un limbaj care exclude compromisul. Excludem din start posibilitatea ca o persoană cu care suntem în dezacord să aibă dreptate. Vorbim despre ce ne dezbină și rareori despre ce ne unește. În acest timp, registrul de chestiuni urgente care trebuie rezolvate crește.”

James Mattis, fost secretar al Apărării

SUA, un experiment în desfășurare

Poate cel mai neașteptat argument adus de general este acela că America nu este un proiect finalizat, ci mai degrabă un experiment în desfășurare.

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări
Recomandări

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări

Sistemul constituțional creat de Părinții Fondatori, spune Mattis, este atât robust pentru a rezista presiunilor vremelnice, cât și capabil să accepte modificări profunde pentru corectarea nedreptăților – abolirea sclaviei, acordarea dreptului de vot pentru femei.

”Lecția nu este că trebuie să stăm liniștiți, ci că trebuie să continuăm experimentul”, scrie generalul.

Mattis mai atrage atenția și asupra faptului că strategiile și deciziile trebuie adoptate cu un orizont de timp cât mai mare în minte, nu pentru lunile următoare sau pentru anii care urmează, ci pentru generațiile care vin.

”Fondatorii noștri gândeau în secole. O astfel de gândire descurajează tentațiile mărginite (cum ar fi lăsarea unei datorii naționale uriașe pe umerii urmașilor) și încurajează rezolvarea efectivă a problemelor”, spune Mattis.

Liderul salvator, un mit amăgitor

Mattis aruncă o săgeată ceva mai directă spre Trump, dar și spre mitul liderului salvator în general, care este atât de drag multor societăți.

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'
Recomandări

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'

”Ne amăgim dacă credem că o persoană are toate răspunsurile. Într-o democrație, adevăratul leadership este precaut, calm, diplomatic, colegial și deseori frustrant”.


James Mattis, fost secretar al Apărării

Și ce poate să fie mai mult în opoziție cu acest mit al liderului salvator decât ideea implicării directe a cetățenilor? Iar implicarea în democrație începe cu implicarea la nivel local, subliniază generalul.

”Rosa Parks”, spune Mattis, cu referire la faimoasa luptătoare pentru drepturile persoanelor de culoare, ”a început lupta ocupând un scaun într-un autobuz.”

Cel mai mult insistă însă generalul pe tema încrederii, în instituții sau în interlocutori: ”Construirea încrederii presupune să îi ascultăm pe ceilalți în loc să îi blocăm”.

Legăturile afective ale americanilor sunt puternice, spune Mattis, și s-au văzut în momentele critice ale țării – după Pearl Harbour, după 11 Septembrie.

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele
Recomandări

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele

”Acum ne confruntăm cu consecințele unui război tribal, nu ale unui atac brusc. Dar ne confruntăm cu o criză. Cea mai sigură cale către catastrofă ar fi să tăiem aceste legături afective”, mai scrie Mattis.

O epocă anti-instituțională

Generalul insistă și pe necesitatea întăririi instituțiilor, chiar dacă acestea funcționează în prezent defectuos.

Este de fapt o nouă referire la acțiunile considerate divizive ale președintelui Trump.

”Trebuie să facem instituțiile mai bune și mai puternice, nu să le distrugem. Atacurile virulente la adresa presei, a Justiției, a sindicatelor, a universităților, profesorilor, oamenilor de știință, nu ajută pe nimeni.”


James Mattis, fost secretar al Apărării

Cel mai puternic mesaj este adresat de general cetățenilor obișnuiți.

”Călătorind în ultimele luni în toate colțurile țării, știu că americanii sunt în general mai buni, mai grijulii și mai respectuoși decât liderii politici. Dar facem de fapt destule pentru generațiile următoare? Construirea unei țări e o treabă dificilă. Dar într-o democrație este o sarcină nobilă pe care toți trebuie să o îndeplinim”, spune Mattis.

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci