Mergi direct la conținut »
#salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum
Ştiri Libertatea > Ştiri > #salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum

#salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum

 În ultimii 60 de ani Bucureștiul s-a dezvotat în special către nord. Pe Platforma Pipera, unde în perioada interbelică exista un aeroport, Ceaușescu a dezvoltat elita industriei socialite. După 1990 platforma s-a redirecționat și s-a dezvoltat și mai mult. De ce? Există o teorie care vorbește despre o tendință naturală a localităților de a se dezvolta către nord.

De Sorin Golea,

În 1967, Nicolae Ceauşescu a vizitat Platforma Industrială Pipera. “Gazda” era Cornel Mihulecea, adjunctul ministrului industriilor, la vremea respectivă, omul care a proiectat şi a construit electrotehnica şi electronica din România înainte de 1990.
În zona Pipera exista un aeroport vechi, care nu mai era funcţional și era deja înglobat de oraş. Atunci s-a hotărât ridicarea industriei electrotehnice aici, pe o platformă industrială de elită. Ceea ce s-a și întâmplat.

Până în 1989, la Pipera au apărut întreprinderi de tuburi cinescop, cea de televizoare, de echipamente periferice pentru calculatoare, fabrica de calculatoare – în fine, elita tehnologiei socialiste. În anul 1985, Întreprinderea de Calculatoare Felix, de pildă, lucra deja la introducerea calculatorului românesc Felix PC în producţia de serie.

Paltforma din viziunea lui Ceaușescu

Gandita drept elita economiei românești de tip socialist, Pipera, zona industrială din nordul Capitalei, părea să  eșueze după 1990 în falimente și restructurări masive. Totuși, nu s-a întâmplat acest lucru.

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare
Recomandări

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare

Astăzi, platforma Pipera este un centru al elitei corporatiste din România. Inclusiv în domeniul IT…

Care să fi fost motivul pentru care Platforma Pipera a redevenit un puternic pol de dezvoltare al Bucureștiului?

”Oficial nu există nici o explicație pentru motivul dezvoltării Bucureștiului către Pipera, adică spre nord. De obicei, considerăm normal ca o localitate mai mare să se dezvolte către sateliții săi. Eu am întâlnit o singură dată o teorie ciudată a unui francez care spunea că ar exista o tendință naturală a dezvoltării orașelor mari în special către nord. În acestă teorie nu exista o explicație logică, dar se prezentau date concrete care veneau în sprijinul acestei idei”, ne-a explicat istoricul Dan Falcan.

În acest context menționăm că Brașovul s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani în special pe direcția Sighișoara, adică nord; Constanța s-a dezvoltat spre nord – Mamaia: Craiova s-a dezvoltat în special către Centura de nord; în Cluj-Napoca s-a construit în special pe direcția nord-vest.

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită
Recomandări

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită

Ca să vorbim doar despre ai noștri…

 

Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.

Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că salvar trebui salvată Pipera la adresa de e-mail [email protected]

Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.

Implică-te! Semnează petiția #salvatipipera.

Close
Închide
  Close