MENIU CAUTĂ
17 Sep. 2017 18:57

De ce s-a produs furtuna violentă care a ucis 8 oameni în Timiș. Explicațiile meteorologilor

Distribuie

De ce s-a produs furtuna violentă care a ucis opt oameni și a rănit alți 67 în judeţul Timiş. Vântul a suflat cu 100 de kilometri pe oră și, în aproape un sfert de oră, a făcut prăpăd în cinci județe ale țării. Meteorologii susțin că urgia a avut loc deoarece un front atmosferic rece s-a abătut asupra vestului țării, unde a fost temperaturi ca în plină vară.

Meteorologii ANM au explicat de ce s-a produs furtuna violentă care a făcut prăpăd în județul Timiș.

„Intensificările au fost de scurtă durată, deci fenomenul a fost cam de un sfert de oră. Aceste fenomene s-au întâmplat atât în județul Timiș, Caraș, Bihor, Cluj, Alba. Vântul a luat aspect de vijelie și intensificările la rafală au fost de 25-30 de metri pe secundă sau chiar 30 de metri pe secundă, adică 100 de kilometri pe oră, de scurtă durată”, a declarat, pentru Libertatea, Constanța Vâlciu, meteorolog de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Întrebați dacă un uragan s-a abătut asupra vestului țării, meteorologii susțin că vântul ar fi trebuit să sufle cu peste 200 de kilometri pe oră în cazul unui astfel de fenomen extrem.

„A fost un front atmosferic rece care a intrat peste un sol foarte cald. În vestul țării, temperaturile au fost de peste 31-32 de grade după-amiază și automat că s-a format acest vânt. Vântul s-a intensificat atât de puternic din cauza solului foarte cald și a masei de aer rece care a intrat odată cu frontul”, a precizat meteorologul Constanța Vâlciu.

ANM a emis o atenţionare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice şi averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judeţul Bihor şi mai multe zone din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.


Citește și Premiile Emmy 2017 | Nume noi în bătălia pentru cele mai râvnite trofee din televiziune, în absența Game of Thones. Care sunt marii favoriți


 

Citește mai multe despre ANM și furtuna pe Libertatea.

Comentarii