Mihai Banes, fostul prezentator al National Bingo Liberty, si-a deschis placintarie in Oradea.
S-a panicat si s-a apucat repede de slabit, dupa o reteta draconica: numai apa plata cu popcorn si doar inainte de ora 18.00.
In ultima luna de zile, Mihai Banes (foto), fostul prezentator National TV Bingo Liberty, a luat ingrijorator in greutate, cam 5-6 kg. Si asta de cand a inceput sa manance numai produse de fast-food din Ungaria si in toate orasele din tara unde a ajuns. Nu pentru ca nu i-ar mai placea mancarea gatita in casa ori supa calda. Sacrificiul l-a facut ca sa „testeze piata”, in materie de fast-food. Fiindca si l-a deschis pe al sau propriu, in cartierul oradean Rogerius.
Nici ideea si nici realizarea proiectului n-au fost treaba usoara. „Aveam spatiul asta si ma tot gandeam ce sa fac in el. Vadu-i bun! Intai am vrut magazin de telefoane, apoi de piese auto, apoi agentie de turism si asigurari”. Dar nici una nu il incanta suficient. Salvarea a venit ca orice idee buna: simpla si repede. „Un an si jumatate, cat am fost plecat din Oradea, ca director de zona al Liberty, am stat in Timisoara si mancam numai in fast-food-uri. Ma pricepeam deja la acest gen de mancare si am zis: OK”.
Odata batut in cuie proiectul, Mihai a inceput munca de „documentare”, cum ii place lui sa-i spuna. „Am fost pe la toate fast-food-urile din Ungaria si am gustat personal de toate. Sa vad retetele. Acolo toate sunt productie proprie”. A imprumutat si adoptat reteta pentru sosul de giros, specialitatea casei, si a vrut sa o cumpere pe cea de chifle direct de la producatorul ungur. „Era pufoasa si elastica, nu ca la noi. M-am lasat pagubas. Numai pentru reteta de chifla voia 500 de dolari”.
Miercurea trecuta a fost prima zi de viata a fast-food-ului de pe strada Transilvaniei. O zi stresanta si plina de surprize pentru patron. „Placintele s-au terminat la ora 14, iar pana seara am vandut numai giros, hamburgeri si sandvisuri”. Inca n-a tras linia. O s-o faca la sfarsitul lunii. Cert e ca investitia a fost usturatoare. Peste 100 de milioane. „Am pus canalizare, gresie, am facut baie cu dus, am zugravit cu grija, ca si cum ar fi fost pentru mine. Am pus geamuri mari din termopan, ca lumea sa poata sa vada tot ce se intampla inauntru. Sa fie la vedere, sa stie clientul ce mananca”. Inca nu i-a pus un nume. Daca ar fi sa boteze fast-food-ul, n-ar sta pe ganduri. Mihai i-ar spune „Ca la mama acasa”…
Marele atu al fast-food-ului lui Mihai e prezenta in unitate a unei cunoscute specialiste in materie de placinte. „Pe Rozsi Neni o stim de mult. Face de 35 de ani placinte, iar de cativa ani vine si la noi acasa”. A dus munca de lamurire ca sa o determine sa accepte postul. „Lucra la alt patron. Mama a reusit sa o convinga cu greu sa vina la noi”, povesteste Mihai. (Olivia Steer, „Bihoreanul”/ Mediafax)