Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un român din Halkidiki, despre furtuna devastatoare: "Acoperișul a fost luat de vânt, geamurile au fost sparte și s-au dărâmat stâlpii care susțineau terasa. Au fost clipe de coșmar"

Un român din Halkidiki, despre furtuna devastatoare: „Acoperișul a fost luat de vânt, geamurile au fost sparte și s-au dărâmat stâlpii care susțineau terasa. Au fost clipe de coșmar”

Turiștii și localnicii spun că nu au mai trăit niciodată o furtună precum cea de miercuri, care a afectat nordul Greciei. Vântul puternic, ploaia și grindina au lovit stațiunea Halkidiki, la 100 km de orașul Salonic. Șase turiști au murit și cel puțin alte 30 de persoane au fost rănite de acest "fenomen fără precedent", așa cum l-a descris șeful protecției civile din nordul Greciei, Charalambos Steriadis.

De Dragoș Tănase,

Un român a povestit clipele de groază pe care le-a trăit în timpul furtunii, care s-a soldat cu moartea a șase turiști, între care doi români.

”Ne-a surprins pe toți, turiști și localnici, ne-am refugiat pe o terasă. Între timp acoperișul a fost luat de vânt, au fost sparte geamurile, s-au dărâmat stâlpii care susțineau terasa. Au fost clipe de coșmar. Aproximativ 30 de minute a durat tot. Nu avem electricitate, peste tot sunt copaci smulși din rădăcină. Holurile exterioare sunt inundate. Vom mai sta două zile, momentan s-a liniștit acum, plouă liniștit. Nu s-a întâmplat nimic la mașini, sperăm să ajungem cu bine în țară”, a spus un turist român pentru Antena 3.

Ministerul Afacerilor Exterme (MAE) confirmă decesul celor doi cetățeni român, precizând că un al treilea a fost rănit.

Turiștii spun că nu au văzut așa ceva niciodată și mulți dintre ei chiar vor să plece spre case, deși unii abia și-au începutul sejurul.

În acest sens, au solicitat agențiilor de turism să urgenteze procesul de întoarcere.

Imaginile dezastrului, postate pe social media, arată copaci rupți, automobilele răsturnate și clădiri distruse.

Emily Kishtoo, o britanică din Surrey, se aflat la o petrecere pe plajă cu familia ei, când a lovit furtuna.

„A venit efectiv de nicăieri. Fulgerele au brăzdat plaja pe care ne aflam și au creat haos. Oamenii alergau și țipau, încercând doar să se pună la adăpost”, a declarat ea pentru BBC.

Ea spune că personalul de la hotelul unde locuia împreună cu copiii ei, în vârstă de trei și cinci ani, i-au condus în zona zona unui bar, care ulterior a început să se inunde.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

„Mulți copii au plâns, erau foarte speriați”, a afirmat turista britanică.

Accesul la electricitate la statiune a fost întrerupt, dupa cum a spus ea, fară apă curenta în dimineața zilei de miercuri.

Despina Chitri a spus că a trăit în Potidea timp de trei decenii, dar a fost prima dată când a văzut astfel de „momente dramatice”.

Ea a postat pe Facebook fotografii cu de resturi și obiecte răsturnate pe balconul ei, adăugând: „Noi nu avem lumină, casele noastre sunt pline de apă și distruse de grindină, ploaie, fulgere și tunete, distrugere”.

„Nu atât ploaia, cât vântul a fost cel care a distrus totul în jur”, a declarat un alt localnic.

În zona afectată de furtună a fost declarată stare de urgență și acționează peste 100 de salvatori.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, al cărui guvern a fost învestit în această săptămână, după ce a câștigat alegerile parlamentare din 7 iulie, și-a anulat programul de dimineață și a fost informat în permanență despre situație, a declarat un oficial guvernamental.

Vremea s-a dezlănțuit brusc, după două zile cu temperaturi caniculare, de 37 de grade Celsius.

FOTO – EPA


Citește și:
Mihai Bobonete, prins de furtuna din Halkidiki. „În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit”


Close
Închide
  Close