Solomon, către PNL şi USR: „Gargaragiilor”

UPDATE ora 17.00 Comisia de muncă a votat cu doar un vot împotrivă şi 2 abţineri eliminarea pensiilor speciale. Proiectul merge la vot final, în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele comisiei, Adrian Solomon i-a numit pe deputaţii PNL si USR „gargaragii” şi i-a acuzat că tocmai au tăiat pensiile jurnaliştilor, a artiştilor şi a sportivilor.

UPDATE | Deputaţii au eliminat toate pensiile speciale. Doar militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din penitenciare, ISU, SRI, SPP, STS şi SIE îşi păstrează pensia

Amendamentul prin care s-au eliminat rentele viagere ale sportivilor şi indemnizaţiile de merit ale artiştilor a fost însă semnat şi de depus de el.

Abrogare pe bandă rulantă a pensiilor speciale

UPDATE ora 16.30 Au fost abrogate, prin vot, în comisie, pensiile parlamentarilor, a judecătorilor CCR, a funcţionarilor parlamentari precum şi a personalului auxiliar din sistemul judiciar, a foştilor diplomaţi.

Nu vor mai beneficia de pensie specială nici magistraţii şi nici angajaţii Curţii de Conturi.

În plus, s-au eliminat şi pensiile speciale ale celor care lucrează în aviaţie.

Deputaţii din comisia de muncă au eliminat şi pensiile foştilor şefi de stat.

Au rămas fără pensii speciale şi aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

S-a votat şi eliminarea indemnizaţiilor de merit ale artiştilor şi sportivilor, Avocatului Poporului, Academiei Române şi a celor din Uniunea Artiştilor Plastici.

Amendamentul a fost propus de Adrian Solomon, de la PSD. PNL şi USR s-au abţinut la acest amendament.

UPDATE ora 16.20 Reprezentanta Ministerului Justiţiei, Lidia Barac a declarat, în comisie, că punctul de vedere al Guvernului este de a cere amânarea discuţiei, sau eliminarea magistraţilor din lista pensiilor abrogate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

UPDATE | Deputaţii au eliminat toate pensiile speciale. Doar militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din penitenciare, ISU, SRI, SPP, STS şi SIE îşi păstrează pensia

Reprezentantul din Guvern care se ocupă cu relaţia cu Parlamentul, Nini Săpunaru, a intervenit, arătând că amânarea era cerută de fostul Guvern, iar noul Executiv susţine dezbaterea proiectelor şi a cerut ca discuţia să continue.

Secretarul de stat din Ministerul de Justiţie a spus, din nou, că la nivelul ministerului au loc

La baza de calcul s-a greşit, pentru că s-au luat în considerare sporuri restante”, a spus aceasta, precizând că pensia s-a calculat ca procent din suma încasată în ultima lună, astfel că s-a ajuns la pensii de câteva zeci de mii de lei.

Militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din penitenciare, ISU, SRI, SIE, STS, SPP îşi păstrează pensiile

UPDATE ora 16.10 S-a votat în comisie ca militarii, jandarmii, poliţiştii şi reprezentanţii din sistemul penitenciarelor să îşi păstreze pensiile de serviciu.

Nu vor fi eliminate nici pensiile angajaţilor din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ai SRI, SPP, STS.

UPDATE ora 16.00 Comisia de muncă a reluat discuţiile pe abrogarea pensiilor speciale. Preşedintele comisiei, Adrian Solomon, a explicat de ce s-a reluat dezbaterea proiectelor.

El a afirmat că iniţiat PSD credea că se va începe dezbaterea în Parlament, pe legea bugetului de stat pe 2020, dar pentru că Guvernul vrea să îşi asume răspunderea, există timp pentru această dezbatere pe legea pensiilor speciale.

Între timp, PSD a decis, în şedinţa conducerii interimare a partidului, să susţină orice proiect de abrogare sau supraimpozitare a pensiilor speciale.

Ce prevăd proiectele PNL şi USR: Militarii şi magistraţii îşi păstrează pensia

Pe masa comisiei de muncă se află, în acest moment, mai multe proiecte de lege de abrogare a acestor pensii care nu se bazează pe contributivitate. Astfel, proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

De asemenea, proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

PSD vrea supraimpozitarea pensiilor peste 7.000 de lei

Şi PSD are un proiect de lege, semnat de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Acesta a depus la Senat un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale, cu mai multe procente. De fapt, este vorba de toate pensiile care depăşesc pragul de 7.000 de lei. Propunerea fusese anunţată ca măsură a Executivului Dăncilă, însă ministrul şi-a asumat-o ca propunere legislativă, în Parlament.

Orban anunţă că nu va plăti pensii speciale aleşilor locali. Prevederea intră în vigoare la 1 ianuarie 2020 dar e contestată la CCR

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat luni că nu este corect ca primarii să beneficieze de pensii speciale, până la pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind Codul administrativ.

„Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi este supusă controlului constituţional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă Curtea Constituţională şi spune că e neconstituţională ordonanţa de urgenţă, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi. E inclusiv în interesul lor să nu beneficieze. Trebuie aşteptat până la pronunţarea Curţii Constituţionale, în urma sesizării Avocatului Poporului”, a spus Orban, la TVR 1.

Cine sunt pensionarii care au pensii „speciale”

Sunt vizate pensiile următoarelor categorii:

  • angajaţii Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale
  • judecătorii şi procurorii
  • personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi cei ai parchetelor de pe lângă acestea, şi personalul care funcţionează în cadrul Institututului de Expertize Criminalistice
  • funcţionarii publici parlamentari
  • parlamentarii
  • personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România
  • corpul diplomatic şi consular
  • pensionarii militari, poliţiştii
  • aleşii locali

Săptămâna trecută, la comisie au fost invitaţi mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi asociaţiilor beneficiarilor acestor pensii, aceştia au solicitat respingerea actelor normative.

După peste două ore de dezbateri, deputaţii din comisie au hotărât, la propunerea preşedintelui comisiei, social-democratul Adrian Solomon, amânarea luării unei decizii pentru a aştepta punctul de vedere al Guvernului.

Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
PARTENERI - GSP.RO
Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută